Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Server POŽÁRY.cz získal certifikát Národní knihovny ČR

Jistě jste si všimli certifikačního obrázku v levé části webu. Od 1. 4. 2009 se server POŽÁRY.cz může pochlubit tím, že se stal součástí Webarchivu Národní knihovny ČR. Obsah webu bude archivován pro budoucí generace.

Jistě jste si všimli certifikačního obrázku v levé části webu. Od 1. 4. 2009 se server POŽÁRY.cz může pochlubit tím, že se stal součástí Webarchivu Národní knihovny ČR. Obsah webu bude archivován pro budoucí generace.

Archivuje se celý obsah webu. Zvláštní archivaci pak mají nezpravodajské autorské články. Server POŽÁRY.cz je stále otevřen všem, kteří mají chuť psát odborné, či jinak profesně zaměřené články. Od dubna 2009 tak každý článek zveřejněný na webu POŽÁRY.cz získá určitou prestiž a bude uchován pro budoucí generace v Národní knihovně ČR.

Publikační činnost je důležitým prvkem v profesní kariéře. Na webu POŽÁRY.cz vám nabízíme prostor se svým způsobem prezentovat. Jsme pak schopni doložit vaši publikační činnost například na Vysokých školách či při přijetí do zaměstnání. Tím, že jsme obdrželi certifikát pro archivaci do národní knihovny ČR, se tak publikační aktivita na webu POŽÁRY.cz stává reálně ceněnou. V praxi je publikační činnost uznávaná i v elektronických médiích. Důležitým prvkem je ale počet přečtení samotného článku, návštěvnost webu u kterého publikujete a zda má web určitou prestiž. Certifikací jsme se, myslím, posunuli ještě dále. Vše ostatní, tedy počet přečtení článků a návštěvnost celého webu, můžeme doložit. Ostatně web POŽÁRY.cz má v tuto chvíli průměrnou návštěvnost kolem 8 tisíc uživatelů denně.

Díky certifikaci Národní knihovny ČR se tak web POŽÁRY.cz staví mezi respektovaná média, stejně jako jsou např. tištěné či obrazové. Jak uvedl šéf Webarchivu Libor Coufal v rozhovoru pro internetový portál 30minut.cz. „Máme sadu kritérií pro certifikaci, která jsou poměrně komplikovaná, ale kdybych to měl zjednodušit, je důležité, aby měly stránky to, čemu říkáme bohemikální charakter. To znamená, že autor nebo vydavatel musí být Čech a web musí být v českém jazyce, případně musí pojednávat o České republice a nebo se k ní nějakým způsobem vztahovat. Důležitý je samozřejmě také samotný obsah. Archivujeme věci, které mají dlouhodobější hodnotu z hlediska badatelského – tedy to, co by lidi, kteří budou za pár let dělat nějaký výzkum, mohlo zajímat. Zaměřujeme se hlavně na vědecké publikace, ale internet dnes vypovídá mnohé i o stavu společnosti, takže se zajímáme i o populárnější věci".

Podle Národní knihovny ČR, je server POŽÁRY.cz – citace: „kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se tak součástí českého kulturního dědictví". Proto jsme uzavřeli smlouvu s Národní knihovnou ČR, která umožní zpřístupnění stránek z archivu knihovny prostřednictvím internetu.

Jak se uvádí ve smlouvě, kterou jsme uzavřeli s národní knihovnou ČR, získali jsme jistotu, že obsah webu POŽÁRY.cz bude několikrát ročně archivován a zůstane uchován i pokud v budoucnu server zanikne. Záznam o stránkách a jejich obsah se stane součástí katalogu Národní knihovny a bude zařazen do České národní bibliografie. Snaha archivovat elektronické on-line zdroje je v současnosti celosvětovým trendem. Archivované informace jsou samozřejmě chráněny autorským zákonem a jejich další zveřejnění je možné pouze se souhlasem zdroje, tedy webu POŽÁRY.cz.

Věříme, že to je další krok serveru POŽÁRY.cz směrem k našim čtenářům. Pro nás samotné je to myslím dobrá vizitka naší práce, pro naše partnery pak důkaz toho, že podporují kvalitní projekt. V neposlední řadě je to výzva pro ty, kteří chtějí svou publikační činnost kvalitně rozvíjet. Národní knihovnou ČR certifikovaný web POŽÁRY.cz je tu pro vás.




-kaw- 

Sdílet