Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyprošťování z nákladních vozů není snadné, hasiči v Jihomoravském kraji si tuto činnost procvičili

Výcviku ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel je u HZS ČR věnována značná pozornost. Výcviky reagují na nárůst počtu zásahů u dopravních nehod a snahy výrobců vozidel o zvyšování pasivní bezpečnosti přepravovaných osob. Bezpečnostní prvky na vozidlech totiž v případě vyprošťování někdy komplikují snahu záchranných složek o rychlé vyproštění zraněných.

Díky opakujícím se výcvikům jsou hasiči dobře připraveni efektivně zasáhnout zejména při nehodách osobních vozidel. O něco komplikovanější je situace u nehod nákladních automobilů. Tady hasiči narážejí na logistické problémy s organizací výcviku, spojené se zajišťováním prostor a vhodných vozidel.

Díky spolupráci s firmou Metalšrot Tlumačov a.s., pobočka Brno, se takovýto výcvik podařilo zorganizovat pro příslušníky HZS JmK z brněnské stanice Lidická, která je předurčena právě pro tyto typy nehod.

V rámci výcviku si hasiči tentokrát vyzkoušeli několik možných způsobů stabilizace vozidla, vyproštění řidiče a jeho předání k dalšímu ošetření. Hasiči využili nejen zkušeností a teoretických znalostí, ale i většinu technických prostředků, se kterými pracují u zásahů.

Zaměstnání vedl hlavní instruktor pro oblast vyprošťování HZS JmK ppor. Ing. Ivo Jirásek.

Ke stabilizaci kabiny byly použity rozpěrné tyče PARATECH, které výborně posloužily i během vlastního vyprošťování k zajištění dilatací, vytvořených kolem zraněného pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení HOLMATRO. Následovala fixace zraněného páteřním korzetem, šetrné uložení na páteřní desku a vyproštění z vozidla.

Kvůli lepšímu přístupu a bezpečí zasahujících i zraněného se záchranné práce prováděly ze speciální skládací plošiny LUKAS, poskytující komfort nesrovnatelný s jinými prostředky, jakými jsou například nastavovací žebře.

K bezpečnosti vyprošťované osoby a zasahujících přispělo i použití ochranného štítu a speciálních návleků ke krytí otřepů a ostrých hran vznikajících při použití vyprošťovacích nástrojů.

Výcvik ukázal, že jednotka z PS Lidická je schopna dobře zvládat i tyto typy zásahů a to nejen díky vysoké odbornosti a vycvičenosti hasičů, ale i díky dnes již velmi kvalitnímu materiálnímu zázemí.

nprap. Milan Ňorek
PS Brno-Lidická
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet