Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Celkem 147× vyjížděli hasiči kvůli bouřkám v Moravskoslez­ském kraji

Celkem 147 výjezdů především ke spadlým a nebezpečně nakloněným stromům po brzké ranní bouřce mají na kontě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů na území Moravskoslezského kraje, a to zhruba od 4. hodiny ranní do čtvrtečního odpoledne (15:00). Jeden takový výjezd mnohdy znamenal odstraňování i více kusů nebezpečných dřevin.

Mezi čtvrteční 14. a 15. hodinou zaznamenalo operační středisko hasičů pouze jeden výjezd – kvůli nebezpečné větvi v Opavě. Skácen byl konečně i nebezpečný dub ve Vřesinské ulici v Ostravě-Porubě a jeden z průjezdů na Opavsko je volný.

Výjezdy podle okresů (147): Ostrava-město 45, Opava 41, Bruntál 23, Nový Jičín 21, Karviná 11, Frýdek-Místek 6. Dosud jsme neobdrželi žádné hlášení o zranění v souvislosti se zmíněnými pády a následnými zásahy hasičů. Třikrát vyjížděli moravskoslezští hasiči kvůli provizorním opravám střešních krytin.

Strom například ráno spadl na elektrické dráty u rekreační tramvajové linky č 5 z Ostravy do Kyjovic ve Vřesině (u Ostravy), musely zde nějakou dobu jezdit náhradní autobusy. V obci Mladecko (okres Opava) spadl strom osobnímu automobilu na silnici do dráhy, musel sjet do příkopu. Bez zranění.

Komplikovaný zásah trval šest hodin v Ostravě-Porubě, ve Vřesinské ulici, kde se 25 metrů vysoký dub s vodou vykotlanými kořeny opřel do několika dalších stejně vzrostlých stromů (všech vysázených za 2. světové války). Na místo vyjely dvě ostravské jednotky HZS MSK – ze stanic Poruba, s automobilovým žebříkem, a Zábřeh, ta s automobilovým jeřábem.

Protože přímo pod dubem leží restaurace se saunou, bazénem a dřevěnou terasou, hasiči museli zvolit šetrnou, byť pomalou variantu kácení. Z koše automobilového žebříku dva hasiči postupně nakloněný dub ořezávali, jeřáb držel kmen nakloněného dubu proti případnému neočekávanému pádu.

Po odřezání mnoha slabších i silných větví a části kmene jej hasiči pomocí navijáků upevnili k dalším stromům a odřezali. Pak pomalu položili nad koryto téměř vyschlého potoka. Komplikací a důvodem pro další opatrnost hasičů bylo plynové potrubí, vedoucí souběžně s mostem přes potok. Viz foto 9.

Pak už se obě jednotky HZS MSK (stanice Poruba a Zábřeh) mohly vrátit na základnu a uvolnit spojku mezi Ostravou-Porubou a Vřesinou (u Ostravy).

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet