Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Extrémní noc se stovkami výjezdů prožili hasiči v Jihomoravském kra­ji

Uplynulá noc byla pro jihomoravské hasiče velmi náročná. Hodně práce měly nejen výjezdové jednotky, ale také příslušníci na operačním středisku. Hasiči vyjížděli k řadě popadaných stromů a k dalším událostem v souvislosti s přívalovými dešti a bouřkou. Celkem evidujeme přes 350 výjezdů.

V nejkritičtější době před půlnocí vysílali příslušníci našeho operačního střediska jednotky do akce každých deset vteřin. Nejčastěji bylo nutné odstranit popadané stromy ze silnic. Hasiči však řešili i jiné situace:

Blanensko – V Jedovnicích hasiči řešili dvě poškozené střechy. Obě události byly v ulici Na Větřáku. V jednom případě se jednalo o plechovou krytinu cca 4×5 m. Hasiči připevnili uvolněné segmenty. Ve druhém případě si zakrytí střechy řeší samo bytové družstvo.

Brno-město – Na ul. Úvoz spadl vzrostlý strom na 3 osobní auta. Městská policie místo vytyčila páskou a situace se bude řešit během dne. Na Žerotínově náměstí sundali hasiči utrženou plachtu z lešení, která visela na drátech dopravního podniku.

Brno-venkov – V Babicích u Rosic se náporem vody propadla plachta na rekonstruované střeše. Hasiči vodu odčerpali a plachtu opět upevnili.

Břeclavsko – V Březí spadl strom na dráty el. vedení a v Mikulově hasiči odstranili reklamní poutač, který hrozil pádem na chodník.

Hodonínsko – V Kyjově se vyvrátila borovice na rodinný dům. Po domluvě s majitelkou domu se situace bude řešit za denního světla. V Prušánkách hasiči zajistili dva poletující „párty-stany“.

Vyškovsko – V Bučovicích hasiči zajišťovali poškozenou střechu rodinného domu. Ve Slavkově u Brna sundali hasiči strom spadený na skautskou chatu.

Znojemsko – V Moravském Krumlově se uvolnila plechová střešní krytina rozměru cca 25×5 m, která se opřela o telefonní dráty. Podobná situace byla i v Našiměřicích.

Celkem 352 událostí mezi 10. 8. 16.30 – 11. 8. 2017 8.45

  • Blanensko 42×
  • Brno-město 51×
  • Brno-venkov 93×
  • Břeclavsko 38×
  • Hodonínsko 65×
  • Vyškovsko 30×
  • Znojemsko 33×

Ve většině případů odstraňovali hasiči popadané stromy ze silnic. Události se obešly bez zranění. Hasiči stále vyjíždějí k většímu počtu událostí v souvislosti s počasím.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet