Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lihovaru v Divákách způsobil škodu za pět miliónů korun

DIVÁKY (okres Břeclav) 23. srpna

Rozsáhlý požár v lihovaru v Divákách na Břeclavsku způsobil v noci na dnešek škodu za pět miliónů korun. „Dva lidé utrpěli zranění. Jeden muž má těžké popáleniny,“ řekla policejní mluvčí.
V plamenech skončilo 8000 litrů lihu, dvě vozidla a další dvě auta byla poškozena. Při neštěstí hrozilo zničení budov a výbuch.
Havárie se stala při nakládání tisícilitrových barelů s lihem na nákladní vůz. Jeden z vysokozdvižného vozíku vypadl a líh se z něj vylil. Hořlavina se pak vzňala patrně od rozžhaveného výfuku stroje. Oheň přeskočil na nákladní auto a zcela jej zničil. Poškodil ještě další dva vozy. Hasiči museli objekt podniku ochlazovat vodou, aby ho zachránili před plameny.
„K případu zatím sbíráme podklady a důkazy. Vyšetřujeme ho pro podezření ze spáchání nedbalostního obecného ohrožení,“ uvedla mluvčí. Část lihu totiž unikla do kanalizace a hrozila exploze.
Ve stoce skončilo pět až devět metrů krychlových lihu. Hasiči jej rozředili tím, že do kanalizace z diváckého rybníka okamžitě pustili 700 až 800 metrů krychlových vody.
„Bylo to účinné. V kritických místech jsme nenašli uhynulý hmyz nebo ryby. Situaci ale dále sledujeme,“ řekl vedoucí referátu životního prostřední břeclavského okresního úřadu Vilém Vyhnálek.
Sdílet