Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operátorka linky 112 v Moravskos­lezském kraji pomohla italskému páru v nouzi, zprostředkovala asistenci

V pátek 11. srpna 2017 se před sedmnáctou hodinou obrátil na tísňovou linku 112 italsky mluvící turista s nezvyklým problémem. Na dálnici D1 píchl kolo svého osobního automobilu a jeho pobočka pojišťovny dlouhé hodiny neposílala požadovanou pomoc.

Na krajském operačním a informačním středisku Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje shodou okolností sloužila operátorka ovládající italštinu.

Zjistila, že manželský pár stojí u sjezdu z dálnice D1 na 357. kilometru ve směru do Bohumína, vůz je řádně označen, problém je defekt na pneumatice a více než pět hodin marného čekání na pomoc pojišťovny ve spalujícím horku.

Operátorka se tedy skrze linku pomoci řidičům spojila s českým zastoupením pojišťovny zoufalých turistů a domluvila s nimi výjezd asistenčního vozu. Při hovoru zjistila, že nastal technický problém v komunikaci mezi mateřskou pojišťovnou v Itálii a pražskou centrálou.

Díky péči sloužící operátorky se tak oba manželé z Itálie dočkali pomoci – kromě samotné asistenční služby k nim vyslala i hlídku dálniční policie, která na místě setrvala až do odtahu automobilu.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet