Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru průmyslového objektu v Bohutíně na Příbramsku

Požár ve firmě zabývající se výrobou a montáží podlahových krytin v obci Vysoká Pec, která je součástí Bohutína, byl na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje ohlášen v noci na sobotu 12. srpna dvacet minut po třetí hodině.

K události byli vysláni profesionální hasiči z Příbrami a Hořovic, kterým postupně vyjely na pomoc jednotky SDH obcí Bohutín, Březnice, Chrást, Komárov, Milín, Příbram VI-Březové Hory a Rožmitál pod Třemšínem. Vzhledem k rozsahu požáru i počtu nasazených sil nechal velitel zásahu vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Celkem se na místo sjelo dvanáct cisternových vozů a dvě automobilové plošiny.

Při příjezdu prvních jednotek byla požárem zasažena výrobní hala dřevěných podlahových krytin o půdorysu 20 × 40 metrů, která se ovšem nacházela v uzavřeném areálu firmy. Do příjezdu zástupce společnosti tak prvotní zásah probíhal několika vodními proudy přes plot. Později bylo nasazeno šest proudů C ze země a další dva z výškové techniky.

Hasiči museli postupovat velmi opatrně, protože nad hlavní částí objektu se propadla plechová střecha. Kromě likvidace plamenů v přímo zasažené hale se část jednotek zaměřila na ochranu navazujících objektů. Potřebná hasební voda byla kyvadlově dovážena z čerpacího stanoviště, které bylo zřízeno na nedalekém Vysokopeckém rybníku.

Požár se podařilo lokalizovat po třech a půl hodinách a v další fázi zásahu se jednotky soustředily na rozebírání střešní konstrukce, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Po sedmé hodině se vystřídaly směny profesionálních hasičů a pokračovaly dohašovací práce. Kolem půl deváté začal velitel zásahu redukovat jednotky a nechal snížit poplachový stupeň.

S ohledem na předpokládanou vyšší škodu kvůli drahým strojům v zasažené hale přizval vyšetřovatel příčin požárů ke spolupráci policejního kynologa se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření i experty Technického ústavu požární ochrany Praha. Do sobotních večerních hodin zajistila dohled nad požářištěm místní dobrovolná jednotka z Bohutína.

Předběžně byly přímé škody vyčísleny na dvacet milionů korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil hasiči uchránili hodnoty v dvojnásobné výši. Vyšetřovací skupina, ve které je i kriminální policie, pracuje s několika verzemi příčiny vzniku požáru.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet