Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třetí směnové cvičení v trolejbusu pro hasiče ze Zlína

Dne 10. 4. 2009 bylo uskutečněno třetí očekávané směnové cvičení v dopravním podniku ve Zlíně. I pro třetí sloužící směnu hasičů ze Zlína připravil velitel stanice speciální cvičení na záchranu osob z dopravního prostředku pro hromadnou přepravu

Dne 10. 4. 2009 bylo uskutečněno třetí očekávané směnové cvičení v dopravním podniku ve Zlíně.

I pro třetí sloužící směnu hasičů ze Zlína připravil velitel stanice speciální cvičení na záchranu osob z dopravního prostředku pro hromadnou přepravu, který znovu poskytla Dopravní společnost Zlín-Otrokovice s.r.o.

Po prvním pondělním cvičení se záchranou více zraněných, následovalo druhé středeční cvičení s náročným vyprošťováním a dnes bylo vyprošťování cestujících ztíženo požárem.

Úkolem hasičů bylo dnes zvládnout nejdříve požár, zabránit jeho rozšíření do dalších částí trolejbusu a provést rychlé vyproštění těžce zraněného řidiče i dalších cestujících.

Na hasiče znovu čekalo mnoho náročné práce. Kombinace předcházejících scénářů byla rozšířena o simulovaný požár. Aktivovaná dýmovnice komplikovala v prvních chvílích orientaci uvnitř trolejbusu.

Po simulované havárii začal trolejbus hořet a došlo nejméně ke dvěma těžkým zraněním. Hasiči znovu správně jako první odpojili elektrický proud přes trolejové vedení. V dýchacích přístrojích pronikli do přepravního prostoru, kde požár uhasili vysokotlakým proudem vody. Po zvládnutí požáru přišla na řadu záchrana osob.

Jedna část zasahujících hasičů se věnovala zaklíněnému a zraněnému řidiči, který byl vyproštěn přes přední okno. Po fixaci zraněné ruky byl vytažen a na nosítkách přenesen do bezpečí. Další část hasičů se věnovala zaklíněnému cestujícímu pod sedadly, který byl vyproštěn a vynesen ven. Posilující jednotka hasičů města Zlína pomáhala přetlakovou ventilací s odvětráním trolejbusu a svým kolegům asistovala s další technikou i s pomocí při transportu raněných.

Nejtěžší vyprošťování čekalo na hasiče v další části cvičebního dne, kdy se zkoušelo vyproštění zaklíněného cestujícího u otočného kloubu, a to jen z vnější strany trolejbusu.

Pomocí vyprošťovacího zařízení se hasiči dostávali ke zraněnému jak přes bočnice trolejbusu, tak i přes lem kloubu. Postupným vystřiháváním a vyřezáváním se záchranáři dostali až k tělu, které bylo znovu fixováno do transportních nosítek a nakonec bylo i vyneseno ven.

Výsledky směnového cvičení byly rozebrány na tradičním brífinku po akci, který se uskutečnil už na stanici i za prohlídky dokumentace. Hasiči opakovaně chválili možnost praktického výcviku ve skutečných podmínkách vyprošťování z velkého dopravního prostředku.

Středeční akce s náročným vyprošťováním jen z vnější strany trolejbusu, původně pro směnu B, dospěla následující den k žádosti sloužící směny C, vyzkoušet si také tuto nezvyklou záchrannou akci. Je vidět, že hasiči podobné zkušenosti nemají a velmi přivítali možnost nabídky cvičit na skutečných trolejbusech. Jejich zájem je jednoznačným uznáním nápadu celé podstaty cvičení, které je akceptovatelné pro praxi.

Vyvrcholením celého plánu cvičení bude rozsáhlá záchranná akce v úterý 14. 4. 2009 v 10:00 hod., které se účastní více jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Cvičení mohou být přítomni i zástupci médií.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet