Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Halenkovský TFA parkur proběhl v roce 2021 již po sedmé, přivítal celkem 53 závodníků

Halenkovský TFA parkur po dvouleté pauze opět zaplnil park za hasičskou zbrojnicí závodníky, jejich doprovody a také širokou veřejností. V roce 2021 proběhl tento matador mezi závody v termínu 21. srpna a matador proto, že to byl již 7. ročník.

Po mnoha letech ve Vsacké lize TFA (které patří velké dík), přišla v letošním roce změna a následování nynějšího trendu v TFA závodech ve zlínském kraji . Halenkovský TFA parkur se přidal ke globálnějšímu konceptu kterým Zlínská liga železných hasičů bezesporu je a tak se na Halenkově ukázaly domovenky hasičských sborů jako třeba Zdounky, Pornice, Lutopecny, Nižní Lhoty a nebo třeba Blatnice pod Sv. Antonínkem, kterou přijel reprezentovat průběžně nejlepší muž ligy.

Halenkovský závod letos přivítal 53 závodníků v kategoriích ŽENY, MUŽI 35+, MASTER (kategorie s aktivním dýchacím přístrojem) a co do počtu závodníků a výkonů nejprestižnější kategorii MUŽI. V tomto pořadí také závodníci absolvovali trať složenou z devíti překážek či disciplín.

Ale nejen výkony závodníků byly potřeba. Časoměřiči fungující na jedničku, traťoví rozhodčí bezchybně hlídající správnost provedení pokusu, kuchaři gulášníci s excelentními chuťovými buňkami, kuchaři udiči jenž nyní využili kouř ku prospěchu věci na ovonění masového cigára, výčepní točící skvělé pivo a limonádu a hlavně skvělý komentátor, ač mírně zaskočen neposlušností hlasivek či vždy nápomocný fotograf Radomír Dolanský, všichni tito a mnoho dalších vytvořili skvělou atmosféru dalšího ročníku Halenkovského TFA parkuru.

A co dalšího dělá tento závod tak povedeným?

Ovocný raut pro závodníky dodaný sponzorujícími potravinami paní Štefkové, ke kterému osobně ředitel závodu Antonín Mareček připravil trojici osvěžujících nápojů.

Komu nestačilo ovoce, nebo chtěl trochu zhřešit, tak mohl přikousnout také výborný frgál od Boženky, který mimochodem dostávali ti nejlepší také jako ocenění. Ti pomalejší si poté odnášeli třeba pytlík brambor za čtvrtá místa a balení toaletního papíru za ta pátá.

Mohlo by se zdát, že další ze sponzorů ODTAH24 jen odstavil svoje odtahové vozidlo na trávník, aby upoutal pozornost, ale opak byl pravdou, plošina odtahového vozu vytvořila skvělé panorama pro fotokoutek těch nejmenších. Zmenšenina hasičského unimogu byla prostě lákadlem.

Ti odrostlejší se mohli o kousek dál vyfotit v #Hashtag# fotokoutku s maskoty závodu plameňákem Robinem a opicí Lulu. A dostáváme se k hitu letošního roku. Hasičské mini kabátky s přísavkou do auta a logem závodu.

Příběh těchto kabátků začínající u sponzora závodu firmy Látky Miruš, který dodal materiál na výrobu, pokračuje do šicí dílny Martiny Dokoupilové, pod jejímž dohledem několik dní pracovalo mnoho ochotných členek SDH Halenkov, aby si při prezenci závodu mohl každý ze závodníků odnést jeden originální miniobleček.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na dětské mini TFA, které bylo spíše doprovodným programem, ale předváděly se zde výkony neméně atraktivní, které zastřešila firma KAYAKU SAFETY SYSTÉM EUROPE jako hlavní sponzor.

Také hrnky s logem závodu, které se podařilo vyrobit za materiální pomoci Obce Halenkov, v taškách vítězů jistě potěšily. Závěrem ještě zmínit bazén, který byl po celou dobu závodu a hlavně na afterparty k dispozici všem zúčastněným a také ohlušující několikaminutový ohňostroj se závěrečným mega nápisem TFA, ale to už jsme hodně předběhli samotné závodění.

Vyběhněme nyní pomyslně na trať

Po odstartování hříbkem časomíry navedla trať závodníky ke středně velké pneumatice tažené na dvou hadicích B standardně zakončených proudnicemi.

Přetažením proudnic za čáru mohl závodník pokračovat na bariéru, za kterou po několika metrech následovala další pneumatika tentokrát ale připevněna na laně a ke splnění disciplíny bylo nutné ručkovat a táhnout pneumatiku po trávě, až protnula na zemi vyznačenou čáru. Využitím písčitého povrchu volejbalového hřiště vznikla další disciplína běh v písku.

Tento úsek trati vtipně pojmenovaný zkratka ředitele závodu (je to sice dál, ale za to horší cesta) vypadal sice neškodně, ale žádný rychlý běh nikomu nedovolil a zatáčka kolem pneumatik pro některé připravila až kritické momenty.

Hned za vyběhnutím zpět na trávník závodníky čekal Hammer box s těžkým 12kg kladivem, který nepřinesl divákům atraktivní přestřelku úderů, ale závodníky dokonale prověřil.

Následující smotání 20m hadice B a pronesení těžkého kanystru tunelem bylo spíše o technice a mírném oddechu před předposlední disciplínou a to těžkou pneumatikou z traktoru. Převracení pneumatiky dopředu a zpět nemohlo připravené závodníky překvapit a po splnění disciplíny je čekalo už jen tažení figuríny.

Lehce se řekne „už jen“, ale po několika minutách na trati táhnout z posledních sil 75kg vážící zátěž nebylo vůbec snadné, někteří kolabovali už jen při zvedání figuríny ze země. Ano, záměr organizátora zařadit tak těžkou disciplínu až na závěr, ale diváci se zde tímto krokem dočkali opravdu strhujících bojů.

No a po odložení figuríny už jen pár kroků do cíle, kde si závodník opět hříbkem časomíry zastavil čas a v tom lepším případě padnul vysílením do náruče dvou půvabných „vyslíkaček“, v tom horším případě proběhl přes odpočinkový stan zpět do pískoviště volejbalového hřiště.

Zde byla samozřejmě popsána dráha pro mužské kategorie, dámy měly úlevy ať už v zátěžích nebo vzdálenostech.

A jak to všechno dopadlo?

Kategorii žen ovládla VLADISLAVA KALNÁ z SDH Jarcová s pětisekundovým náskokem před LUCIÍ FRANČEOVOU běžící za SDH Žlutava. Na třetí místo stupňů vítězů pak vystoupala PETRA ČAGANOVÁ hájící barvy SDH Nižní Lhoty a ztrácející na vítězku sedm sekund.

Všechny tyto závodnice obdržely nádherné kytice od dalšího ze sponzorů, místního květinářství Krystyníková. Dále mohly závodnice v taškách nalézt kávu dodanou sponzorujícím spolkem Na Palubě, cyklo vybavení od Cykloservisu Krystyník a další turistické potřeby, které se mohly nakoupit díky štědrým sponzorům.

Kategorii mužů nad 35 let ovládl ALOIS MALIŠKA z SDH Provodov pronásledovaný o sekundu pomalejším ERIKEM JABORNÍKEM z SDH Velké Bílovice. Třetí místo poté vybojoval DUŠAN POKORNÝ běžící za SDH Vigantice.

Tuto kategorii ocenila např. firma SDH Plus svými poukazy na nákup zboží, dále pak firma regalyNEt a to kancelářskými regály nebo rudlem na převoz materiálů. I firma DEVA přispěla a ocenila svými parfémy nebo hřejivými ponožkami.

Náročnou kategorii MASTER vyhrál suverénně JOSEF ČERNÍČEK z SDH Jestřabí. V boji o druhé místo pak zvítězil z SDH Provodov ONDŘEJ PLÁŠEK před o dvě sekundy pomalejším MARTINEM GRUBEREM z SDH Brno-Královo Pole.

Tito závodníci jistě ocenili výborné pálenky od pálenice Veselý Grunt, nebo krásné ceny od firmy Požární bezpečnost.

A dostáváme se ke kategorii co do konkurence nejnabitější a výkony nejvíce ohromující. Kategorii mužů do 35 let vyhrál skvělým výkonem ONDŘEJ RYBNIKÁŘ z SDH Blatnice pod Sv. Antoníčkem. S dvousekundovou ztrátou doběhl na druhém místě domácí MARTIN JANUŠ a třetí místo si vybojoval za SDH Újezd běžící LUKÁŠ MRŇKA.

Závodníci této a také těch předchozích kategorií obdrželi kvalitní ochranu rukou v podobě rukavic od firmy Holík, která je po obecním úřadu Halenkov nejstálejším a nejsilnějším partnerem závodu.

Naproti tomu Vinařství Forman je nováčkem mezi sponzory, ale svým přínosem 12 kusů šumivých vín pro vítěze všech kategorií se zařadili také mezi ty velké.

Závěrem poděkování zbývajícím sponzorům, kteří byli stejně tak štědří a darovali závodu možná ještě cennější devízu – finanční obnos.

Letos se mezi tyto sponzory zařadili:
Obec Halenkov, SDH Halenkov Pizzerie Ponko, Aleš Zetocha vodo-topo-plyn, kamenictví Petr Kalus, Penzion Na Parní pile, JAMtrans, Antonín Mareček – photography, Vila Anna, drogerie Frydrych Pap, Petr Čaník, výroba nábytku Petr Kocurek a firmy Toptex a Dräger.

Všem sponzorům mnohokrát děkujeme, neméně děkujeme také všem organizátorům a v příštím roce na Halenkově opět na shledanou.

Martin Januš
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky - Halenkovský TFA parkur 2021.pdf zobrazit online PDF 698 kB