Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravský záchranný tým přijel z náročného cvičení v Polsku

Speciální vyhledávací a záchranný tým z Ostravy – „USAR odřad“ – přijel v pátek 10. 4. 2009 odpoledne domů z tradičního jarního mezinárodního cvičení v Polsku ve vojenském prostoru Žagaň. Celkem 16 příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), 5 kynologů se psy z Městské policie Ostrava a MP Praha a vojenský lékař z Brna si vyzkoušelo záchranné práce v závalech domů při fiktivním zemětřesení, a to ve spolupráci s polským USAR týmem.

Na rozdíl od předchozích let se další zahraniční záchranné týmy zúčastnily mezinárodního cvičení Polsko 2009 pouze na papíře, protože tentokrát šlo polskému USAR týmu o získání klasifikace podle INSARAG, umožňující zařazení do světového seznamu jednotek v rámci OSN. Ostravský tým čeká podobné klasifikační cvičení v první polovině roku 2010. (INSARAG je světová síť organizací na pomoc proti katastrofám pod záštitou OSN, vznikla v roce 1991. Je v ní zastoupeno více než 80 zemí světa a organizací, zodpovědných za záchranné činnosti.)

Český USAR (Urban Search and Rescue) odřad, který odjel do Polska v úterý 7. 4. 2009 vyzbrojen mnoha speciálními vyhledávacími přístroji, vybavením pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou i vyprošťovací technikou, byl v oblíbeném místě mezinárodních cvičení nasazen nepřetržitě téměř 40 hodin. Cílem bylo procvičit vyhledávání a záchranu osob (představovali je živí figuranti i figuríny) v ruinách domů, zničených po zemětřesení, které zasáhlo desetitisíce osob a zbořilo desítky domů, a to v návaznosti na záchranné práce polského USAR týmu.

Český tým si v Polsku vybudoval vlastní stanový tábor a byl naprosto nezávislý na domácích subjektech, včetně zásob jídla, vody i sociálního zázemí, aby se věrně nasimulovaly podmínky při velké katastrofě.

V České republice byly zřízeny dva týmy USAR – z HZS MSK a z HZS hlavního města Prahy. Pražský tým byl zřízen již na konci 90. let, ostravský tým v červnu 2007. Jeho členové ale patří mezi nejzkušenější a nejvšestrannější profesionální hasiče z HZS MSK. Skupiny z tohoto ostravského odřadu již zasahovaly například při likvidaci následků ptačí chřipky v Pardubickém kraji či při zřícení tovární haly v Kladně po krádeži nosných konstrukcí.

USAR týmy jsou nasazovány v případě rozsáhlé mimořádné události a živelné katastrofy, například zemětřesení, závaly, tsunami… Specializují se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami. Náš USAR tým by tak mohl zasahovat i při posledním zemětřesení v Itálii, pokud by italská strana o pomoc požádala.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-miw-

Sdílet