Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Topné období

Je-li pro zahrádkáře a zemědělce dobou žní červenec a srpen, pro motoristy představuje vrchol brněnská Velká cena, pak pro hasiče sezóna vrcholí právě v topném období.

Žloutnoucí listy, ranní mlhy a pohled na teploměr vysvětlují, proč z komínů začínají stoupat proužky dýmu. Ti, kdo se včas nezásobili topivem, se tváří ustaraně a snaží se napravit, co přes léto nestačili. Nejsou však jediní, komu na čele přibudou vrásky.
Závady na topidlech, jejich nesprávné používání a manipulace s odpadem jsou nejčastější příčinou vzniku požárů. Celkové škody se pak vyšplhají do miliónů. A to nemluvíme zatím o dalších příčinách, které úzce souvisí právě s topným obdobím.
„Za většinou neštěstí stojí zdánlivě nepatrné a zanedbatelné maličkosti, které by bylo při včasné prevenci možno snadno odstranit. Bohužel si nikdo z postižených neuvědomil, oč je lacinější obětovaná chvilka volného času proti statisícovým škodám a zmařeným životům,“ říká mjr. Bc. Pavel Nejtek, vedoucí oddělení kontrolní činnosti HZS Pardubického kraje.
Co všechno bychom měli před započetím topné sezóny zkontrolovat? Začneme prohlídkou samotných kamen. „Zkontrolujeme šamotování, uzávěry dvířek a stav kouřovodů. Pravidelnou prohlídku u tepelných spotřebičů na plyn ponecháme na odborníkovi. U elektrických spotřebičů prověříme přívodní šňůry, zásuvky i dimenzování pojistek proti případnému zkratu. U všech topidel je nutné dbát na bezpečný odstup od zařízení místnosti a pokud není možné jej dodržet, zabezpečíme alespoň kvalitní tepelnou izolaci,“ připomíná Pavel Nejtek.
Dále je nutné prohlédnout napojení na komínové těleso a majitelé rodinných domků se přesvědčí, zda odpovídá požárním předpisům, je-li omítnuto, jestli v něm nejsou zazděné trámy a zda hořlavé látky jsou uloženy dostatečně daleko.
Pokud prohlídka neukáže závady, zbývá jen se seznámit se správným postupem obsluhy a hlavně jej vždy dodržovat. Tím jsme udělali vše, co bylo třeba udělat ke snížení nebezpečí vzniku požáru a nezbývá než popřát vám příjemné chvíle pohody u hřejících kamen, strávené bez obav, že místo člověka se o naše hodnoty postará jen požár.

Vendula Horáková
Sdílet