Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opravdu „Velký“ pátek pro pětici mladých školáků

Ti poznali, jak nebezpečná zábava může být hra se zapalovačem u stohu slámy. Manipulace s ohněm zapříčila to, že hasičům i svým rodičům přichystali určitě nezapomenutelný „velký“ pátek. Díky nevinné hře opustila poslední jednotka místo zásahu po 22-ti hodinách.

Hodiny ludgeřovického kostela ukazují něco málo po půl čtvrté pátečního odpoledne, když jednotku poprvé na požár zvedá nový systém AMDS. Společně s ní je vyrozuměna profesionální jednotka z Hlučína a její dobrovolní kolegové z téhož města. Kompletní první stupeň dotváří sousední dobrovolná jednotka z Markvartovic.

Technika na místě:

  • HZS MSK – CAS 32 T815
  • Ludgeřovice – CAS 32 T 815, DA Avia
  • Markvartovice – CAS 15 MB Atego , DA Ford Transit
  • Hlučín – CAS 24 MAN
  • Policie ČR, vyšetřovatel hasičů, traktor obce Ludgeřovice


Příjezd k místu události je značně problematický, navádění je prováděno pomocí radiostanic se SOPIS Bruntál. Stoh leží mezi poli a není k němu žádná přijatelná přístupová komunikace. Velení se ujímá velitel vozu profesionálního Hlučína a nařizuje vzhledem v plnému rozsahu a neefektivnosti hašení stoh ponechat svému osudu. Z CAS Ludgeřovice jsou rozvinuty přes rozdělovač dva obchvatné proudy pro případ šíření ohně. Vyčkává se příjezd majitele a vyšetřovatele požáru. Přítomné policii se ze svého nevydařeného pokusu se zapalovačem přiznává malý chlapec a čtyři jeho kolegové svorně přikyvují. Jsou kontaktování rodiče. Poplachová sms je předaná starostovi obce Ludgeřovice, který se na místo vzápětí rovněž i osobně dostavuje.

Problematický je kontakt SOPISU a majitele stohu. Majitel pozemku pronajal pozemek druhé osobě a ta následně pověřila hospodařením osobu třetí. Proto se tato osoba na místo dostavuje cca. až po 20 hodinách práce, v sobotu okolo poledne. Přesto děkuje přítomný hasičům za jejich pohotovou pomoc.

V noci z Velkého pátku a na Bílou Sobotu je nutné hořící stoh hlídat. Na místě zůstávají dvě dobrovolné jednotky hasičů. Místní a sousední, markvartovická. Je koordinován přísun pití a potravin na zásahu. Jednotka Ludgeřovice započíná systém směn. Ten tvoří vždy velitel družstva, strojník a dva hasiči. Po odjezdu profesionálů je velení svěřeno do rukou velitele prvního vozu Ludgeřovic, p. Davida Langeho. Další směna je započata v 19:30, kdy velení přebírá další VD Ludgeřovic, p. Petr Masný. O půlnoci jej střídá opět další VD, pan David Lange a jeho směna.

Ve čtyři ráno nastupuje třetí VD Ludgeřovic, p. Radoslav Jaroš. Ten již konečně po ustupující noci započíná se svými muži a přiděleným družstvem z Markvartovic hasební práce. V Osm ráno přebírá velení zásahu velitel jednotky Ludgeřovice, je nasazen i obecní traktor obsluhovaný hasiči s příslušným oprávněním. I s jeho pomocí je nakonec stoh definitivně rozebrán a zhašen. Finální fází je pak celoplošné skrápění plochy slámy pomocí lafety.

Poslední vůz se na základně hlásí před třetí hodinou odpolední, po dvaceti dvou hodinách v zásahu. Místo bylo na konec předáno vlastníkovi stohu. Hasiči se dále věnují závěrečným nezbytným činnostem, tak aby bylo vozidlo možno opět zařadit jako zásahu schopné. Při zásahu došlo k poškození dvou zásahových kalhot Fireman III. Celkem se akce účastnilo 14 členů JSDH Ludgeřovice.

Video o události: http://www.hlucinsko.tv/…ucinsko.html

David Lange
hasiči Ludgeřovice

-miw-

Sdílet