Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči zachraňovali králíka z větracího otvoru

Několik hodin nezvěstnou samici králíka domácího, nazvanou Lili, zachraňovali v pondělí 14. 8. 2017 dopoledne profesionální hasiči ze stanice v Ostravě-Přívozu, a to pomocí žebříku. Majitelé bytu v Ostravě-Zábřehu ji nemohli od nedělního večera najít, na její úkryt ve větracím otvoru pro plynový spotřebič upozorňovala její kamarádka Tea škrábáním u ventilačního otvoru.

Majitelka ostravského bytu a její dcerky postrádaly domácího mazlíčka Lili již od nedělního večera 13.8. Po usilovném, leč bezvýsledném pátrání po celém bytě usoudily, že mohla vyskočit z balkonu a utéci. Avšak druhý den ráno (tedy v pondělí) zpozorovaly, že druhá chovaná samička králíka jménem Tea neustále hrabe a škrábe u ústí větracího otvoru v obývacím pokoji. V tu chvíli je napadlo, že by Lili mohla být tam a nemůže se dostat zpět.

Majitelka bytu proto ihned zavolala o pomoc na tísňovou linku hasičů. Do zábřežského bytu byla vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Ostravě-Přívozu, která se specializuje na záchranu malých i velkých zvířat.

Hasiči ihned po příjezdu do Alejnikovovy ulice vystoupali zvenku po žebříku k větracímu v prvním patře (2. NP) a sejmuli ochrannou mřížku. Zvědavá Lili v tu chvíli vystrčila čumáček ven a všechny čtyři dívenky vykřikly radostí: „Žijéééé!“ Hasiči králíčka opatrně vytáhli a předali šťastným chovatelům. Záchranné práce hasičům netrvaly ani pět minut.

Zásah byl rychlý a zcela profesionální a pánové velmi milí. Králíček je v pořádku, ventilační rouru jsme před jeho dalšími sebezničujicími pokusy zajistili,

napsala spokojená majitelka bytu ostravským hasičům v děkovném dopise.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet