Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči na 12 hodin u HZS

V sobotu 11.4. jsme se opět zúčastnili pravidelné 12 hodinové služby na stanici HZS Trutnov. Na tuto službu jezdíme pravidelně 2 x do roka. Na tuto službu jsme jeli s oběmi zásahovými vozy.

V sobotu 11.4. jsme se opět zúčastnili pravidelné 12 hodinové služby na stanici HZS Trutnov. Na tuto službu jezdíme pravidelně 2 x do roka. Na tuto službu jsme jeli s oběmi zásahovými vozy.

Po příjezdu před 7 hodinou na stanici jsme se přemístili do společenské místnosti, kde jsme měli zázemí až do 19 hodin. V 7 hodin proběhl nástup a zkouška radiostanic. Poté jsme měli volno, které jsme využili na snídani a nabrání sil.

V 9 hodin jsme se přesunuli do polygonu, kde jsme všichni absolvovali s dýchací technikou dráhu, která částečně simuluje podmínky při požáru např. průlez trubkou, pneumatikami. Poté proběhlo doplnění, kontrola a údržba dýchací techniky.

Po příjezdu z oběda nás čekalo školení předlékařské první pomoci. Nejdříve jsme si v učebně prošli základy první pomoci. Poté jsme si vyzkoušeli masáž srdce a úmělé dýchání. Během této praxe se na nás připravovalo překvapení na dvoře stanice. Když jsme se přemístili ven byly pro nás připraveny 4 figurantky, které měly kvalitně a reálně namaskovaná zranění, která jsme museli ošetřit. Poté proběhlo malé vyhodnocení a byla domluvena další spolupráce. Tímto bych chtěl maximálně poděkovat lidem z Českého Červeného kříže ze Žacléře, kteří nám osvětili základy první pomoci.

Po dlouhém odpoledni přišel čas nasbírat energii na výcvik práce ve výškách a nad volnou hladinou, který jsme měli ještě absolvovat, ale tato pauza netrvala dlouho z důvodu našeho prvního výjezdu, po návratu z výjezdu proběhlo konzultování výjezdu s druhou polovinou družstva, kteří se na výjezd nedostali. V tom se rozezněl zvuk z reproduktoru na druhý výjezd. Po návratu proběhla další rozprava co zlepšit.

Po 19 hodině nás už čekala pouze cesta domů. Během této služby byla zapotřebí dvakrát cisterna u výjezdů, což bylo poprvé za 2 roky co se zúčastňujeme těchto služeb. Opět bych chtěl poděkovat vedení stanice a sloužícím chlapům, kteří nás nechali u sebe sloužit a my jsme se mohli opět zdokonalit.

Výjezd Lhota
Dne 11.4. v 16:43 jednotka vyjíždí do Lhoty u Trutnova s CAS v počtu 1+5 na požár tújí a plotu zároveň s profesionálními hasiči, se kterými jsme tento den společně sloužili. Po příjezdu na místo zjištěn požár tújí, plotu a louky o rozloze 10 × 5 m. Jednotka provedla společně s profesionálními hasiči likvidaci požáru pomocí vysokotlakého proudu, odklizení nahromaděného bordelu a rozhrabání požářiště. Po té se vrátila zpět na stanici v Trutnově.

Výjezd Maršov
Dne 11.4. v 17:40 nás čekal již druhý výjezd tento den v rámci 12 hodinové služby na stanici HZS. Když se rozezněl zvuk z reproduktorů „výjezd cisterna Maršov do Horního Maršova do Lukášovy ulice na požár plotu“ nedokážete si snad nikdo představit jaká se ukázala v nás bezmoc nepomoci včas v naši obci z důvodu překonání 18 km cesty. Jednotka opět vyjíždí okamžitě s CAS v počtu 1+5. Při jízdě přes Trutnov naštěstí byla jednotka vrácena zpět na základnu, protože majitelka dokázala sama uhasit tento požár.

Pro Požáry.CZ Tadeáš Hlinka, JSDH Horní Maršov

-kow-

Sdílet