Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stříbro vybojoval kynolog HZS Libereckého kraje v závodě Search and Rescue 2017

Ve dnech 11. – 12. 8. 2017 se kynologové HZS Libereckého kraje nstržm. Pavel Málek a mjr. Pavel Viták zúčastnili druhého ročníku záchranářského závodu Search and Rescue 2017, který pořádala Česká hasičská jednota a Hasičský sbor Příbram.

Závodu se účastnilo devět dvoučlenných týmů složených ze dvou psovodů a dvou psů. Nstržm. Pavel Málek s Veronikou Kosinovou z SDH Horní Bříza vybojovali se svými čtyřnohými parťáky druhé místo. Mjr. Pavel Viták se účastnil takové akce poprvé a nastoupil v týmu s Janou Martínkovou ze ZBK LK, po celkovém součtu bodů skončili na 6. místě.

Závod byl určen pro zkušené kynologické týmy, které čekalo sedm reálných nasazení. Nikdo z účastníků závodu však dopředu neznal čas, místo, ani druh nasazení týmu. Informace o výjezdu byly předávány formou SMS a místo určeno pomocí UTM souřadnic.

Po obdržení informace o výjezdu se musel tým dostavit do 30 minut na místo nasazení, a to pěšky, na korbě nákladního auta, dodávkou nebo na vozíku za čtyřkolkou,

popsal detaily kynolog Pavel Málek.

Jak pokračoval, v průběhu závodu zasahovali třikrát při plošném pátrání po osobách, při simulované povodni překonali vodní tok pomocí improvizované lanovky, zasahovali u simulovaného výbuchu kotelny, kam museli slanit.

Dále vyhledávali osoby v bývalém pivovaru určenému k demolici, zachraňovali podnapilou dívku v pramici na vodní hladině, zasahovali u dopraní nehody s vážným zraněním cyklistky s dohledáním řidiče traktoru.

Během celého závodu jsme postupovali jako u skutečného zásahu včetně komunikace s velitelem zásahu, dispečinkem ZZS,

doplnil Málek.

Sdílet