Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Žehuni hasiči zasahují cisternou od Kobitu, Scania veze 8000 litrů vody a 480 litrů pěnidla

Velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania zakoupila pro své dobrovolné hasiče obec Žehuň za přispění Evropské unie v rámci Integrovaného operačního programu. Vůz za 6 754 220 korun včetně DPH hasičům dodala společnost Kobit THZ.

Podvozek

Třínápravová podvozek Scania P440 CB6×6EHZ je poháněn řadovým šestiválcem DC13 112 o výkonu 323 kW, který splňuje emisní noru Euro 5. Převodovka je pouze manuální, 12+2stupňová Overdrive.

Všechny diferenciály jsou vybaveny uzávěrkou, standardně jsou poháněna kola zadní nápravy, pohon předních je připojitelný.

Kabina pro mužstvo CP28 je čtyřdveřová, v prostoru nástupu řidiče do automobilu je na ní samostatná 24V zásuvka pro dobíjení akumulátorů a samostatné přípojné místo pro doplňování tlakového vzduchu.

Pro spojení slouží jen analogová radiostanice, její druhé obslužné místo je u ovládacího panelu čerpadla.

V zadní řadě sedadel jsou do opěradel integrovány držáky dýchacích přístrojů. Mezi nimi jsou tři náhradní tlakové láhve.

Ruční svítilny Survivor jsou uloženy v šesti dobíjecích úchytech.

Ve střední horní části kabiny je police, její spodní část je uzpůsobena pro uchycení páteřové desky.

V zorném poli řidiče je 4" displej navigace s mapovou výbavou pro Českou republiku s bezplatnou aktualizací a 5" displej couvací kamery. Ta je vyhřívaná, odolná proti prachu a vodě.

V přední části je pod nárazníkem asanační lišta se třemi hubicemi.

Podvozek je upraven pro zvýšení odolnosti proti sálavému teplu, ochranné návleky zajišťují, že vůz zvládne teploty do 200 °C a po dobu 15 minut až do 1 000 °C.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Na obou bocích jsou LED stavoznaky signalizující zbývající množství hasiva v nádrži. Ta je vyrobená z nerezavějící oceli a pojme 8 000 litrů vody a 480 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THZ 3000 dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu. Pěnotvorné zařízení je vybaveno ruční regulací.

Na horní pochozí plošině nástavby je přípojný prvek pro lafetovou proudnici.

Okolí vozu osvětlují LED světla zapuštěná do okapových lišt na obou bocích a v zadní části nástavby.

Osvětlovací stožár TVS lze vysunout do výšky až 5 metrů nad úroveň terénu, osazen je čtyřmi LED světlomety s celkovým světelným tokem 20 000 lumenů.

Rozměry vozu

Scania je nalakována pouze v červeném odstínu RAL 3000, dlouhá je 9 270 mm, vysoká 3 100 mm a široká 2 550 mm.

Sdílet