Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prodloužený víkend v Královéhradeckém kraji byl ve znamení požárů a nehod

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovaly od soboty (11. dubna 2009) do Velikonočního pondělí (13. dubna 2009) u padesáti událostí. Hasiči likvidovali celkem šestnáct požárů, které napáchaly škody za 360 tisíc korun. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek ve výši 505 tisíc korun.

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovaly od soboty (11. dubna 2009) do Velikonočního pondělí (13. dubna 2009) u padesáti událostí. Hasiči likvidovali celkem šestnáct požárů, které napáchaly škody za 360 tisíc korun. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek ve výši 505 tisíc korun.

Při požárech nedošlo k úmrtí ani zranění osob. Hasiči zasahovali u čtrnácti dopravních nehod, při kterých zemřeli tři lidé. V deseti případech vyjeli k tzv. technické pomoc (otevření bytu atd.), čtyřikrát zachraňovali osoby z výtahů nebo z vody a dvakrát likvidovali uniklé nebezpečné látky. Ve čtyřech případech vyjeli hasiči zbytečně k planým poplachům. Nejvíce práce o prodlouženém víkendu měli hasiči na Trutnovsku a Hradecku (13 událostí), dále na Náchodsku (12 událostí), Jičínsku (8 událostí) a Rychnovsku (4 události).

Územní odbor Jičín
Požár osobního vozidla Profesionální hasiči z Jičína byli v neděli (12. dubna 2009) přivoláni k požáru automobilu do ulice Šafaříkova v Jičíně. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří v motorovém prostoru osobního vozidla Peugeot 205. Hasiči požár uhasili a následně odpojili autobaterii. Majitel byl poučen o nutnosti dohledu po dobu minimálně čtyř hodin. Hmotná škoda byla odhadnuta na 10 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření.

Územní odbor Náchod
K požáru osobního vozidla vyjely v neděli (12. dubna 2009) odpoledne dvě jednotky hasičů do obce Peklo na Náchodsku. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen ve 14:33 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují. Po příjezdu na místo bylo osobní vozidlo Volkswagen Touran celé v plamenech. Řidič ještě stačil včas vycouvat z řady parkujících vozidel. Přesto hořící automobil poškodil další dvě vozidla. Hmotná škoda na Volkswagenu byla vyčíslena na 300 tisíc korun, u dalších vozidel došlo od žáru k poškození světel nárazníků a hmotná škoda byla odhadnuta na 10 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost majitele nedaleké restaurace, který důkladně neuhasil ohniště po pálení. Řidič osobního vozidla pak najel na ne zcela uhašené ohniště a došlo k požáru. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: Michal Fanta)

Profesionální hasiči z Jaroměře a Náchoda vyjeli v pondělí (13. dubna 2009) odpoledne do obce Ratibořice na Náchodsku. V řece pod splavem uvízli dva vodáci se člunem, kteří zůstali ve zpětném proudu pod splavem. Oba byli podchlazeni a vyčerpaní. Hasiči pomocí lezecké techniky zajistili oba vodáky a vytáhli je na břeh. Po vytažení jim poskytli nezbytnou pomoc – deky a teplé nápoje. Na místo byla přivolána záchranná služba, která oba vodáky převezla k dalšímu vyšetření do nemocnice.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou
Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách byli v neděli (12. dubna 2009) po 16. hodině přivoláni do obce Pěčín, kde došlo ke srážce osobního vozidla Opel Omega s cyklistou. Při příjezdu hasičů na místo byl zraněný cyklista v péči záchranné služby. Zraněný byl následně přenesen do vrtulníku a letecky transportován do nemocnice. Hasiči zajistili místo nehody.

K další nehodě cyklisty vyjeli v 17:24 hodin profesionální hasiči z Dobrušky. V osadě Dlouhé – Rzy na Náchodsku směrem na Olešnici v Orlických horách došlo k nehodě cyklisty, který byl v bezvědomí. V době příjezdu hasičů na místo se lékař záchranné služby snažil cyklistu resuscitovat. Na obnovení základních životních funkcí se podíleli také hasiči, kteří se snažili zraněného ve spolupráci se záchrannou službou resuscitovat. Hasiči také zajistili vhodnou přistávací plochu pro vrtulník Letecké záchranné služby. I přes veškeré snahy záchranářů cyklista ještě na místě zemřel.

por. Bc. Martina Žahourková – tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraje

-kaw- 

Sdílet