Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hra dětí způsobila milionovou škodu

Druhý stupeň požárního poplachu a zásah devíti jednotek hasičů si včera, 14.4. 2009 vyžádal rozsáhlý požár stavení v Brťově-Jenči na Blanensku.

Událost byla hasičům ohlášena v 16.49 hodin jako požár rozlehlé stodoly plné slámy. Vzhledem k velkému rozsahu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Krajské operační a informační středisko HZS k likvidaci požáru vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Blansku a Kunštátu a dobrovolné jednotky z Brťova-Jenče, Černé Hory, Drásova, Lipůvky, Lomnice, Lysic a Rájce. Na místě zasahovalo 17 hasičských vozidel včetně 12 cisteren a výškové techniky.

Při příjezdu hasičů byla stodola o půdorysu zhruba 10 krát pět metrů v plamenech a oheň se rychle šířil na střechu celého stavení. Hasiči s ohněm na hořící střeše bojovali ze tří stran, proti plamenům postupně nasadili deset vodních proudů. K jejich zásobování použili vodu z místního hydrantu a zřídili i kyvadlovou dopravu vody z čerpacího stanoviště na místním koupališti. Kromě hašení hořícího stavení ochlazovali i sousední dům, bezprostředně ohrožený plameny a žárem. Během zásahu hasiči přivolali na místo i zdravotníky na pomoc ženě ze sousedního domu, která utrpěla šok.

Požár stodoly a střechy obytné části stavení s přístavky se podařilo dostat pod kontrolu v 18.09 hodin. Další více než dvě hodiny hasiči rozebírali zbytky konstrukce střechy, vyklízeli půdy a dohašovali lokální ohniska hoření. Likvidaci požáru hasiči ukončili ve 20.16 hodin, ke střežení požářiště však na místě zůstala místní dobrovolná jednotka.

Oheň zničil stodolu a silně poškodil další hospodářské objekty stavení na ploše zhruba 20 krát 20 metrů, plameny zničily také střechu dvoupodlažní obytné části objektu. Obytné prostory a část hospodářského přístavku se podařilo zachránit. Zásah hasičů zabránil rozšíření požáru na sousední zemědělskou usedlost. Příčinou vzniku požáru byla dětská hra se zápalkami. Škodu vyšetřovatel HZS podle předběžného odhadu vyčíslil na milion korun. Hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na deset milionů korun.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Ilustrační foto
Sdílet