Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasicí hřeby Dafo od Nordex Europe umožňují hasit atomizovanou mlhou, téměř všechna voda se tak odpaří

Společnost Nordex Europe, výhradní dodavatel systémů CCA Cobra nejen do České republiky, přichází na trh s novinkou, která umožňuje efektivnější hašení s vyšší kulturou a s tím ruku v ruce jdoucí nižší spotřebou vody.

Touto novou technikou za použití kombinace obranných a útočných hasicích hřebů mohou hasiči dostat oheň pod kontrolu rychleji. Vzhledem k tomu, že nemusí otevírat dveře, okna ani dělat velkou díru ve střeše, zabrání tak nežádoucímu přístupu kyslíku do objektu.

Hašení je rychlé díky atomizované mlze, která se dostane k nejteplejším částem ohně. Atomizované kapky zaručují odpaření téměř celého objemu vody. Čím více vody se odpaří, tím rychlejší a účinnější je hašení.

Přečtěte siHasicí hřeby pomohly zefektivnit zásah při požáru v Nučicích, škoda byla vyčíslena na dva miliony korun

Každý hasicí hřeb využívá pouze 70 litrů vody za minutu při tlaku 8 barů a 90 litrů za minutu při maximálním tlaku – tedy 40 barů. Velmi rychlé hašení v kombinaci s nízkou spotřebou vody snižuje škody na majetku způsobené vodou na minimum.

Hasicí hřeb je vyroben z nerezavějící oceli, váží 1,2 kg a je dlouhý 52 cm. Hřebíkové kladivo váží 2,7 kg a je vybaveno bezpečnostním páskem pro upevnění na zápěstí.

Přečtěte siNa likvidaci požáru kůlny u rodinného domu v Berouně stačilo 1300 litrů vody, hasiči využili hasicí hřeby

Hřeby se dělí na obranné a útočné – zatímco obranné vytvářejí vodní clonu o průměru zhruba 5 metrů, útočné stříkají roztříštěným proudem do vzdálenosti až 8 metrů.

Hřeby se standardně zatloukají do míst, kde je předpokládána nejvyšší intenzita požáru a to ve vzdálenosti přibližně 5 až 7 metrů od sebe. Samotné hašení pak probíhá zhruba ve dvacetivteřinových intervalech s minutovými přestávkami.

Kromě samotného hašení hřeby samozřejmě také intenzivně ochlazují prostor, ve kterém hoří, což téměř eliminuje riziko jevů jako je flashover či backdraft.

Přečtěte siOpuštěný objekt v Plavech na Liberecku posloužil pražským hasičům pro cvičení se zařízením Cobra

K dispozici je také práškový hasicí hřeb, ten je určen k rychlé první reakci člověka proti zárodku ohně či při čekání na příjezd záchranných složek.

Hasicí prášek je v kombinaci s hřebem vhodný pro likvidaci požáru v místnostech domu, v podkrovních prostorách, dílen, vozidel atd.

Sdílet
Přiložené soubory
Hasicí_hřeby_DAFO.pdf zobrazit online PDF 492 kB
Hasicí_hřeby_DAFO_Technika hašení.pdf zobrazit online PDF 765 kB
Práškový hasicí hřeb.pdf zobrazit online PDF 534 kB