Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Traktorista se snažil zastavit únik chemikálie vlastní rukou

Dne 15. 4. 2009 v 10:32 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné látky u Holešova. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Holešov. Ze Zlína vyjela další cisterna a speciální protichemický vůz.

Dne 15. 4. 2009 v 10:32 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné látky u Holešova. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Holešov. Ze Zlína vyjela další cisterna a speciální protichemický vůz. Místo si jel prohlédnout také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k masivnímu úniku chemického postřiku zemědělců.

Řidič traktoru táhnoucí malou cisternu s chemickým postřikem při jízdě havaroval na polní cestě, když se mu ulomilo levé kolo přívěsu. Nádrž se naklonila a došlo k uražení výpustného ventilu. Řidič zastavil a masivní únik chemikálie se snažil utěsnit vlastní rukou a kusem hadru.

Přitom stačil zavolat na pomoc další zemědělce a informovat o úniku chemikálie. O chvíli později na místo dorazili první hasiči a postřikový vůz, do jehož nádrže hasiči přečerpali 2000 litrů chemikálie z poškozené cisterny.

Další únik postřiku na likvidaci plevele byl zastaven dřevěnou ucpávkou, kterou se podařilo hasičům narazit do otvoru po uraženém ventilu. V tu chvíli byl znečištěn úsek polní cesty v délce asi 150 metrů. Chemikálie stékala vlivem terénní nerovnosti a hrozilo znečištění blízkého vodního toku.

Hasiči zahájili likvidaci kapaliny na několika místech, když ji postupně zasypávali mělkou zeminou, hrázkovali proti dalšímu rozšíření a chránili potůček. Chlornatá látka představovala ekologické riziko. Nasáklá půda byla postupně sbírána a vytěžena. Kontaminovaný sběr byl odvezen k likvidaci.

Podle zástupců firmy vezla cisterna 4 tis. litrů ředěného chemického postřiku. Do okolí uniklo více než jeden tisíc litrů a zbytek se podařilo přečerpat do náhradních nádrží. Na likvidaci havárie se podíleli také sami zemědělci svou technikou.

O události jsme informovali zástupce odboru a inspekce životního prostředí. Během zásahu nedošlo ke znečištění vodního toku a většímu ekologickému ohrožení bylo zabráněno včasným příjezdem hasičů.

Celková likvidace chemické havárie trvala hasičům asi dvě hodiny.



Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet