Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali rozsáhlý požár skladovací haly

Rozsáhlý požár skladovací haly likvidovali včera 15. dubna 2009 večer hasiči v Lázních Bělohrad na Jičínsku. Hala s uskladněným stavebním materiálem v komplexu stavebnin začala hořet před sedmou hodinou večer. Hasiči byli o požáru informováni v 18:51 hodin.

Rozsáhlý požár skladovací haly likvidovali včera 15. dubna 2009 večer hasiči v Lázních Bělohrad na Jičínsku. Hala s uskladněným stavebním materiálem v komplexu stavebnin začala hořet před sedmou hodinou večer. Hasiči byli o požáru informováni v 18:51 hodin.

Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Nové Paky, Hořic a Jičína, dále dobrovolní hasiči z Lázní Bělohrad, Miletína, Mlázovic, Hořic v Podkrkonoší, Nové Paky a Horní Nové Vsi. Požár byl takového rozsahu, že musel být vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo se sjelo celkem šestnáct zásahových vozidel.

První jednotka dorazila na místo za devět minut od nahlášení požáru. Stavební hala o rozměrech zhruba 30 krát 6 metrů byla v té době již z větší části v plamenech. Uvnitř hořel stavební materiál – kovové zárubně a izolační materiál (polystyren). Objekt byl z ocelové konstrukce a část haly byla zděná. Ocelová konstrukce a hliníkové obložení haly byly úplně zničeny. Plameny se rozšířily také na střešní konstrukci haly a dřevěný přístřešek u objektu, které zničily.

Hasiči se kromě samotného hašení požáru zaměřili i na okolní objekty, které ochlazovali a ochránili před plameny. Hasiči dostali požár pod kontrolu v 19:35 hodin. Po celou dobu museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Na místo byl přivolán starosta Lázní Bělohrad a také pracovník odboru životního prostředí. Hustý kouř se naštěstí kvůli příznivým povětrnostním podmínkám nešířil do centra města. Požár se podařilo uhasit ve 21:39 hodin.

Hmotná škoda na hale a uskladněném materiálu byla majitelem odhadnuta na 4 miliony korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření vyšetřovatelů hasičů a Policie ČR. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Nová Paka

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet