Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesní mýtina hořela již podruhé na stejném místě

Dne 15. dubna v 15.13 hodin vyjížděli opět chrudimští profesionální hasiči, dobrovolní hasiči ze Slatiňan a Chrudimi na stejné místo. Opět tu hořela lesní mýtina. Požár byl zcela zlikvidován v 18.19 hodin. Příčinou vzniku požáru v obou případech bylo s největší pravděpodobností spalování klestu na pařezech, kde docházelo ke žhnutí v kořenovém systému.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim

Dne 15. dubna v 10.16 hodin byli hasiči ze stanice v Chrudimi přivoláni k nehodě, která se stala na křižovatce místní komunikace se silnicí č.340 v Úhřetické Lhotě. Jednalo se o kolizi osobního vozidla Volkswagen Polo a tahače MAN s návěsem – cisternou, která byla plná melasy. Při nehodě došlo ke zranění řidičky, která ležela na předních sedadlech a nebyla schopna pohybu. Dveře nešly otevřít, hasiči se dostali k řidičce, umístili ji na nosítka a přenesli do vozidla zdravotnické záchranné služby. Hasiči dále zasypali uniklé provozní náplně sorbentem. Po zadokumentování nehody policisty hasiči provedli odtažení vraku vozidla Volkswagen Polo, aby havarované vozidlo netvořilo překážku silničního provozu.

Dne 14. dubna ve 13.57 hodin zasahovali profesionální hasiči z Chrudimi a dále dobrovolní hasiči ze Slatiňan, Chrudimi a Heřmanova Městce u požáru lesní mýtiny ve Smrkovém Týnci. Jednalo se přibližně o rozlohu 60 × 30 m. Hasičům ztěžoval práci nejen nepřístupný a strmý terén, ale také vítr a špatné přístupové cesty k místu události. Hasičům se podařilo plameny zdolat v 16.07 hodin. Škoda byla předběžně vyčíslena na 6 tisíc korun. Poslední jednotky se na základnu vracely až kolem 18 hodiny.

Dne 15. dubna v 15.13 hodin vyjížděli opět chrudimští profesionální hasiči, dobrovolní hasiči ze Slatiňan a Chrudimi na stejné místo. Opět tu hořela lesní mýtina. Požár byl zcela zlikvidován v 18.19 hodin. Příčinou vzniku požáru v obou případech bylo s největší pravděpodobností spalování klestu na pařezech, kde docházelo ke žhnutí v kořenovém systému. Subjekt, který spalování klestu prováděl, přijal nyní opatření k zamezení vzniku případných dalších požárů. Zajišťuje hlídkovou nepřetržitou činnost v lokalitách, kde bylo pálení klestu prováděno. Hlídka je vybavena prostředky pro uhašení případných ložisek vzniku požáru a zabezpečuje přivolání dalších sil a prostředků v případě potřeby lokalizace a likvidace větších ohnisek požáru.

Zákon o požární ochraně hovoří jasně: fyzické osoby jsou povinny počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, právnické či podnikající fyzické osoby jsou při spalování hořlavých látek na volném prostranství povinny učinit odpovídající opatření proti vzniku a šíření požáru – jinak řečeno, zabezpečit vše tak, aby se spalování nevymklo kontrole a nevznikl z něj požár. Navíc právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranství – včetně přijatých protipožárních opatření – předem oznámit územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Při nesplnění této povinnosti může být právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě udělena pokuta až do výše půl milionu korun. Hasičský záchranný sbor kraje pak má při nahlášení pálení pravomoc nařídit přijetí dalších podmínek pro bezpečnost spalování, či spalování zcela zakázat.

K požáru v bytovém domě v Heřmanově Městci vyjížděli profesionální hasiči z Chrudimi a Heřmanova Městce ve 21.24 hodin. Naštěstí se nejednalo o požár bytu, ale o vzplanutí věcí na balkoně. Požár hasiči museli zlikvidovat jedinou přístupovou cestou, a to po žebříku, protože majitelka bytu hasičům neotevřela. Za požár může kouření. Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden tisíc korun. Hasiči tento případ dnes došetřují jako přestupek.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje



-swo-

Sdílet