Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň na Blanensku zasáhl mladý les

Vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a zásah jedenácti jednotek hasičů si dnes vyžádal požár lesa na Blanensku. Požár mladého porostu v lokalitě Babylon u obce Kuničky byl ohlášen ve 14.32 hodin. Protože průzkum ukázal, že jde o požár většího rozsahu, krajské operační a informační středisko na místo vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Boskovicích a Blansku a dobrovolné jednotky z Kuniček, Žďárné, Černé Hory, Bořitova, Sloupu, Rájce, Újezdu u Boskovic, Petrovic a Doubravice nad Svitavou.

Vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a zásah jedenácti jednotek hasičů si dnes vyžádal požár lesa na Blanensku.

Ilustrační foto

Požár mladého porostu v lokalitě Babylon u obce Kuničky byl ohlášen ve 14.32 hodin. Protože průzkum ukázal, že jde o požár většího rozsahu, krajské operační a informační středisko na místo vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Boskovicích a Blansku a dobrovolné jednotky z Kuniček, Žďárné, Černé Hory, Bořitova, Sloupu, Rájce, Újezdu u Boskovic, Petrovic a Doubravice nad Svitavou. Hasiči vyjeli s 16 zásahovými vozidly, z toho se 12 cisternami. K leteckému průzkumu požářiště vyletěl vrtulník letky Policie ČR.

Oheň se rozšířil na plochu 1,5 hektaru lesa. Hasiči proti plamenům postupně nasadili osm vodních proudů. K jejich zásobování v obtížně přístupném, svažitém terénu zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacích stanovišť v Kuničkách a v Doubravici nad Svitavou. Požár se podařilo v 16.10 hodin lokalizovat, dohašování řady lokálních ohnisek zřejmě potrvá až do večerních hodin. Podle předběžného odhadu pracovníků podniku Lesy ČR požár způsobil škodu ve výši 100 tisíc korun.



Ilustrační foto


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet