Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Sražená osoba vlakem a požár hromady pražců

Jednotka HZS SŽDC Praha zasahovala včera, 16.4. 2009 u dvou mimořádných událostí. Nejprve se jednalo o sraženou osobu projíždějícím vlakem v Radotíně, poté hořela velká hromada starých železničních pražců ve Strašnicích.

Jednotka HZS SŽDC Praha zasahovala včera, 16.4. 2009 u dvou mimořádných událostí. Nejprve se jednalo o sraženou osobu projíždějícím vlakem v Radotíně, poté hořela velká hromada starých železničních pražců ve Strašnicích.





První případ byl nahlášený během střídání směn a tak ke sražené osobě vlakem v pražském Radotíně vyjelo již družstvo směny A s CAS 24 Mercedes. Z hlášení nebylo zřejmé, zda-li sražená osoba žije či nikoliv. Vzhledem k tomu, že se minulý rok stalo několik případů, kdy osoba pod vlakem ještě žila, jelo se k události v rámci možností a bezpečnosti svižněji. O to víc pak hasiče mrzí, že již není jejich pomoc potřeba.

Jízda k případu Jižní spojka směr Radotín:



Po příjezdu na místo případu, které se nacházelo u přejezdu na vjezdu do železniční stanice Praha – Radotín, bylo průzkumem zjištěno, že sražená osoba svým zraněním na místě podlehla, což konstatovala lékařka přivolané ZZS HMP. Jednotka HZS SŽDC společně s policii ČR – železničním oddělením Smíchov zajistila místo události a poté vyčkala na příjezd kriminalistů, neb přejetý mladý muž, věk cca 20 let, u sebe neměl žádný doklad totožnosti. Když se dostavila kriminální služba a také drážní vyšetřovatel, provedli hasiči asistenci při šetření. Po jeho ukončení byl zemřelý naložen do vozu pohřební služby a hasiči provedli za pomoci desinfekčních prostředků a tlakové vody očistu kolejového svršku od ostatků těla. Dle svědeckých výpovědí se jednalo sebevraždu, mladík se měl vrhnout proti přijíždějícímu vlaku.

Druhý případ byl oznámený krátce po poledni. Dle hlášení se mělo jednat o výskyt kouře v prostorách vjezdového nádraží Praha – Vršovice v části Strašnice. Na místo vyjela jednotka s družstvem CAS 24 Mercedes a velkou cisternou CAS 32 Tatra 148. Po příjezdu ulicí V Korytech bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár velké hromady pražců o rozměrech cca 50×20 m, zasažené plamenným hořením v plném rozsahu. Na místě již zasahovala za pomoci dvou proudů C jednotka HZS hl.m. Prahy č.5 Strašnice s MPT CAS 24 Mercedes a CAS 32 Tatra 815, která sídlí pár set metrů od požáru. Jednotka drážních hasičů na likvidaci nasadila další dva C proudy, ze začátku se pracovalo v dýchací technice.

Protože se jednalo o požár většího rozsahu, kdy bylo jasné, že bude velká spotřeba hasebních látek a v místě se nenacházel žádný zdroj vody, byla na místo povolána další CAS 32 Tatra 815 ze stanice č.4 Chodov HZS hl.m. Prahy a také CAS 32 Tatra 815 ze stanice č.2 HZS SŽDC Praha/Kralupy nad Vltavou. Poté bylo zřízeno čerpací stanoviště u hydrantu v ulici Přetlucká.

VZ požádal přes operační středisko dispečera drážního provozu o snížení projíždějících vlaků, což bylo tentokrát dodrženo. Díky tomu, že se v okolí nachází mnoho suchých křovin a vysoké trávy, docházelo k přenášení malých ohnisek větrem. Při cestě k případu došlo k malému poškození vozu CAS 24 Mercedes v oblasti stupačky a výfuku. Likvidace události byla na COIS HZS SŽDC oznámena zhruba dvě hodiny po jejím vzniku. Hustý černý dým, vycházející z hořících pražců, byl viditelný na velkou vzdálenost.



 -wap-

Sdílet