Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Velkých Pavlovicích parkuje nová Tatra 815–7, nahradila starší sestru

Pro město Velké Pavlovice je bezpečnost na prvním místě. Proto se nebojí zainvestovat a požádat o dotace na požární techniku, konkretně na zásahové vozidlo Tatra 815–7.

Město Velké Pavlovice se rozhodlo v roce 2016, že pořídí dobrovolným hasičům zásahové vozidlo financované z evropských fondů. Nová Tatra nahradila starou 148, která sloužila od roku 2000 do 2017,

*uvedl Petr Hasil, místostarosta Velkých Pavlovic.

Velkopavlovičtí hasiči si dali na čas, slavnostní akt se uskutečnil dva měsíce po převzetí vozidla – v neděli 27. srpna 2017.

Místní pan farář Marek Slatinský požehnal hasičské cisterně u velkopavlovické radnice přesně v jedenáct hodin, jak bylo plánováno.

K přítomným promluvili i pozvaní hosté Ing. Miloslav Plešinger za HZS JMK, ÚO Břeclav a Leona Žárská za Okresní sdružení hasičů Břeclav.

Přátelského posezení u radnice se zúčastnili také členové okolních sborů, kteří veřejnosti předvedli svá hasičská vozidla. Některá novější, některá starší.

Slovo velitele jednotky, místostarosty města

V lednu roku 2016, kdy se začalo mluvit o dotacích na velkokapacitní cisterny, jsem tomuto příliš pozornosti nevěnoval. Až kluci hasiči mi naznačili, že bychom byli hloupí takovou šanci nevyužít.

Dotační prostředky dle mého názoru kazí společnost, ale jak je momentálně vše nastaveno víme všichni. Navíc 90% dotace jsou jedny z těch nejvyšších a byl jsem postupně přesvědčen, že to auto tady, ve Velkých Pavlovicích, bude k něčemu. Že nebude jenom na okrasu a nebudeme ho používat jak onu slavnou Máňu pouze na svatby, pohřby apod.

Během slavnostního žehnání Tatry se někteří přítomní pozastavovali nad poškrábaným lakem na desetiletém MANovi, někteří si možná všimli lepeného zrcátka nebo chybějícího plastového krytu na přední masce auta.

Kdyby to auto stálo v garáži a nehasilo v polích, lesích, u vinohradů, na mezích, a nejezdilo po uzoučkých polních cestách zarůstajících keři a stromy, bude pořád jako nové. Do podobného stádia jednou dojde i nová Tatra.

Nebudeme se tak za pár let dívat na nablýskanou karoserii, nablýskaný interiér kabiny, ale budeme se dívat na auto, které bude sloužit pro nejtěžší práci v náročných podmínkách – a věřím, že bude sloužit dobře a když bude potřeba, velkopavlovické kluky podrží.

Závěrem

Větší finanční prostředky by nikdo neinvestoval do nefungující společnosti – do nefunkční skupiny lidí. Věřím tomu, že zastupitelé města Velké Pavlovice odsouhlasili pořízení cisterny také proto, že si ji velkopavlovičtí hasiči zaslouží.

Je na ně spolehnutí a nenechají nikoho ve štychu – to teď nemyslím jenom při požárech a jiných kalamitách. To myslím i mimo profesní život dobrovolného hasiče, kluci to prostě mají v srdíčku.

Pořízení nového auta může být bráno i jako taková odměna – odměna pro hasiče. To ano, ale určitě je to dobrá volba pro celou společnost!

Petr Hasil, Oldřich Otáhal
www.velke-pavlovice.cz
Sdílet