Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Mistrovství světa ve vyprošťování v rumunském městě Targu Mures soutěží hasiči z Prahy a Moravskoslezské­ho kraje

Družstvo pražských hasičů se účastní Mistrovství světa ve vyprošťování v rumunském městě Targu Mures. Spolu s pražským týmem je zde i soutěžní družstvo hasičů z Třince, které dvakrát za sebou získal v posledních letech titul mistra ČR, když jej jako vůbec první v historii soutěže ve dvouletém cyklu obhájil.

Čtvrteční soutěžní den byl pro oba české týmy ve znamení disciplíny Complex, která představuje nehodu dvou vozidel se dvěma zraněnými osobami s nutností vyproštění v časovém limitu 30 minut.

Hasiči museli obě havarovaná vozidla dokonale stabilizovat, vyhodnotit nejvhodnější možný přístup ke zraněným, zjistit jejich zdravotní stav a samozřejmě vyprostit obě zraněné a zaklíněné osoby s maximálním důrazem na bezpečnost nejen zraněných, ale také zasahujících.

Další disciplínou pro pražský tým byl páteční Rapid. Úkolem byla stabilizace havarovaných vozidel, zdravotní zajištění raněné osoby v bezvědomí a následné vyproštění za použití hydraulického vyprošťovacího zařízení v limitu deseti minut. Pražští hasiči předávali pacienta záchranné službě v 7. minutě.

Moravskoslezští hasiči absolvovali Rapid v sobotu v pravé poledne. Zraněná osoba byla v jejich scénáři v horním ze dvou havarovaných automobilů. Třineckému týmu se ji podařilo vyprostit v daném časovém limitu bez použití hydraulických nástrojů.

Při hodnocení disciplíny byl soutěžní pokus hodnocen velice kladně, avšak celkové výsledky budou známy až při nedělním slavnostním zakončení mistrovství.

Hlavní myšlenkou mistrovství není vyhodnotit celkové pořadí týmu, ale vzájemná výměna zkušenností mezi jednotlivými soutěžními družstvy a zpětná vazba od rozhodčích, která je při hodnocení pokusu velice důkladná.

Poslední disciplína Standard čeká naše hasiče z obou týmů v neděli, kde je časový limit pro vyproštění jedné zraněné osoby 20 minut, a tak se nejvíce podobá soutěži ve vyprošťování, jak ji známe v České republice.

Na této světové akci je celkem 36 týmů v kategorii Extrication (vyprošťování), které bojují ve třech disciplínách. Complex, Standard a Rapid. V posledně jmenované disciplíně je časový limit pro vyproštění zraněné osoby 10 minut.

nprap. Jakub Kozák
HZS Moravskoslezského kraje
Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet