Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Velkého Meziříčí se převrátil kamion

V 06:02 hod byla na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ohlášena dopravní nehoda kamionu na 146. km dálnice D1 ve směru na Brno. Na místo události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Velké Meziříčí a Velká Bíteš.

V 06:02 hod byla na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ohlášena dopravní nehoda kamionu na 146. km dálnice D1 ve směru na Brno. Na místo události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Velké Meziříčí a Velká Bíteš.

Při příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že se kamion nenachází přímo na dálnici, ale je převrácený na boku na nájezdu na dálnici Velké Meziříčí – Východ. V době nehody kamion převážel 193 kusů jatečních prasat. Na místo události byla vyslána i jednotka dobrovolných hasičů z Velkého Meziříčí.

Přibližně patnáct prasat z kamionu uteklo. Hasičům se podařilo velmi rychle prasata pochytat. Provizorně pro ně vytvořili ohradu z palet. Na místo události byl ihned povolán veterinář. Došlo zde k úhynu několika kusů, další prasata byla na základě rozhodnutí veterináře na místě utracena. Celkově se jednalo o šedesát kusů prasat. Živá prasata byla překládána do návěsu, který na místo události dopravila specializovaná firma. Z kamionu došlo k drobnějšímu úniku provozních kapalin. Hasiči uniklé provozní kapaliny zlikvidovali za pomoci speciálního sorbentu.

V současné chvíli (13:18 hod) již hasiči z místa události odjeli. Vyproštění havarovaného vozidla provede specializovaná firma.

Při nehodě nedošlo ke zranění řidiče ani spolujezdce z kamionu. Provoz na D1 nebyl omezen.

Příčinu dopravní nehody vyšetřuje Policie ČR.

Od začátku letošního roku se jedná již o druhou nehodu kamionu s jatečními prasaty. Dne 9. ledna v 06:03 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jihlava k dopravní nehodě dvou nákladních automobilů na 118. km dálnice D1 ve směru na Brno. Jeden z havarovaných vozů skončil převrácený na boku přes středová svodidla – jednalo se o automobil, který převážel jateční prasata. Provoz na dálnici byl zastaven zhruba na tři hodiny. Krátce před devátou hodinou dopolední došlo k obnovení provozu vždy jedním jízdním pruhem. I zde došlo k úhynu několik kusů prasat, další prasata byla na základě rozhodnutí veterináře na místě utracena.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

Ilustrační foto - skutečnosti, zachycené na snímku, se nemusejí ani vzdáleně podobat skutečnosti

-kow-

Sdílet