Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požární proudnice Tajfun – profi D/C

Přinášíme vám recenzi novinky od firmy Pavliš a Hartmann, partnera serveru Požáry.cz. Jedná se o proudnici Tajfun D/C, její test byl proveden redakcí webu za pomoci dobrovolných hasičů ze Satalic o tomto víkendu.

Přinášíme vám recenzi novinky od firmy Pavliš a Hartmann, partnera serveru Požáry.cz. Jedná se o proudnici Tajfun D/C, její test byl proveden redakcí webu za pomoci dobrovolných hasičů ze Satalic o tomto víkendu.

Popis dle výrobce: Proudnice Tajfun D/C je složena z tělesa proudnice, třmenové ovládací páky, kulového uzávěru, otočné pogumované hlavy z hliníkové slitiny, otočného vtokového hrdla opatřeného ložiskem a pryžové pistolové rukojeti.

Třmenovou pákou lze v jakékoli poloze proudnici okamžitě uzavřít nebo otevřít. Otočnou hlavou lze plynule měnit tvar proudu z plného přes sprchový až do clonového proudu a proudnici uzavřít. Nastavení clony do maximální polohy plní funkci proplachu. Výstupní otvor proudnice je osazen vířičem proudu. Vtokové hrdlo je otočné a je osazeno pevnou tlakovou spojkou C 52 dle ČSN 38 9427.

Tato proudnice je především určena k hašení plným a sprchovým proudem, hlavně prachových a lehce rozšiřitelných látek jako je například mouka, nebo uhlí. Zvlášť výhodné je použití této proudnice při bytových požárech, dále při zauhlovacích trasách v energetice, uhelných kotelnách, zemědělských objektech a při hašení lesních požárů. Při hašení bytových požárů se doporučuje použití rozprášené mlhy, což umožňuje maximální hasební účinek při minimální spotřebě vody. Tím se minimalizují škody způsobené vodou během hasebních prací.

Technická data proudnice Tajfun:

•- pracovní tlak: 1,6 MPa

•- délka max/min: 296/315 mm

•- šířka:98 mm

•- výška: 257 mm

•- hmotnost: 1,7 kg

•- max. průtok: 220 litrů/min při tlaku 1 MPa

Celkový dojem z testování dané proudnice je velice dobrý, jako velkou přednost vidíme to, že proudnice je relativně nízké hmotnosti a je s ní snadná manipulace. Co nás zaujalo (nemůžeme se shodnout jestli v dobrém či zlém…), je dvojí uzavření proudnice – první pomocí páky a druhé pomocí otočné hlavy, tedy obdobné řešení, jako nedávno testovaná jiná turbo proudnice od konkurenční firmy. Co se týká samotné spotřeby vody o tom nemá asi cenu se nějak zvlášť rozepisovat. Regulace průtoku je klasické koncepce tohoto typu proudnic. Vždyť v dnešní době, kdy pomalu, ale jistě stárnou velké cisterny je znát každý ušetřený litr vody. Dobrá je i cena proudnice – ta se pohybuje okolo 4500,– Kč.

Jediné co by se dalo proudnici vytknout, je plastová uzavírací páka kulového ventilu, která na první pohled vypadá, že je z odolného plastu, ale jeho odolnost se nám moc nezdála. Ovšem nechceme tvrdit, že nic nevydrží. Možná je to dáno zkušeností se starými proudnicemi východoněmecké provenience, kdy se potvrdilo, že nejsou tzv. hasičůmvzdorné.

-swo-, -wap-

Sdílet