Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skladovací haly způsobil škodu 60 milionů

K dosud největšímu požáru v letošním roce co do způsobené škody na majetku vyjíždělo 6 středočeských hasičských jednotek do obce Luštěnice na Mladoboleslavsku. Požár zachvátil skladovací halu o rozměrech 90×40 m.

K dosud největšímu požáru v letošním roce co do způsobené škody na majetku vyjíždělo 6 středočeských hasičských jednotek do obce Luštěnice na Mladoboleslavsku. Požár zachvátil skladovací halu o rozměrech 90×40 m.

Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v neděli 19. dubna 2008 v 05:12 hodin. Na místo události byly vyslány profesionální jednotky z Mladé Boleslavi, Benátek nad Jizerou a Nymburka a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Luštěnice, Dobrovice a Všejany.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že je požárem zasažena z části dvoupodlažní skladovací hala o půdorysných rozměrech 90×40 m, uvnitř které byl skladován převážně hořlavý obalový materiál. Konstrukce haly v době příjezdu jednotek PO již byla částečně tepelně deformována a v průběhu hasebního zásahu došlo k destrukci požárem zasažené části. Vlivem destrukce byl znepřístupněn vnitřní prostor haly a hořící materiály hasiči dohašovali pomocí pěny, dopravované na požářiště otvory ve zborcené konstrukci. Velké množství uskladněného materiálu, převážně papírů, plastů a hliníku znesnadňovalo hasební zásah, respektive způsobovalo stálé znovuvzněcování materiálů.

Hasiči nasazenými silami a prostředky provedli v 10:12 hodin lokalizaci požáru. Požářiště je kontrolováno uživateli firmy a hasiči budou v následujících hodinách a dnech provádět kontrolní dohlídky stále žhnoucího požářiště. Na místě přítomní vyšetřovatelé požárů označili jako příčinu vzniku požáru nepředpokládanou změnu provozních parametrů lokálního svítidla – odpadnutí částice prasklé výbojky do prostoru uskladněných materiálů a jeho částic (prachu).

Požárem byla způsobena škoda na majetku předběžně odhadnutá na 60 milionů korun, hasiči včasným zásahem uchránili hodnoty ve výši cca 2 miliony.

Foto: mjr. Vratislav Volf
vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav

Info: mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů

-wap-

Sdílet