Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči obce Málkov mají novou Scanii od Kobitu, stála osm milionů a je zářivě červená

Hasiči obce Málkov disponují od 3. září 2017 zcela novou velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačkou na podvozku Scania P480 s prodlouženou kabinou pro posádku. Vozidlo bylo vyrobeno dle potřeb jednotky a dodala jej společnost KOBIT – THZ.

Na financování Scanie v hodnotě 8 046 500 Kč včetně DPH se podílela obec Málkov a Evropská unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.

Slavnostní předání proběhlo v již zmíněný den před místním obecním úřadem za účasti jak občanů a představitelů obce, tak místních hasičů. Dorazili samozřejmě i členové okolních jednotek, nechyběli ani zástupci Hasičského záchranného sboru. Po krátkých proslovech cisterně požehnal děkan.

Obec Málkov se nachází v okrese Chomutov v Ústeckém kraji. V obci žije necelých 800 obyvatel. Málkov se člení na čtyři místní části, které leží na šesti katastrálních územích: Málkov, Lideň, Vysoká a Zelená.

Jedná se o třínápravový model vozu Scania s prodlouženou kabinou CP 31. Motor má výkon 353 kW a splňuje emisní normu Euro 5. Využívá moderní poloautomatickou bezpedálovou převodovku s hydrodynamickým retardérem.

Na přední části vozu nechybí elektrický lanový naviják RHINO o tažné síle 51 kN. Dále je zde dálkově ovládaná lafetová proudnice o výkonu 1 350 litrů za minutu a dostřikem nejméně 30 metrů.

Šestimístná kabina je uspořádána ve dvou řadách orientovaných ve směru jízdy. Vpředu je sedadlo pro strojníka a velitele, druhá řada sedadel je pro posádku.

V opěradlech druhé řady jsou 4 dýchací přístroje Dräger PSS 3000 včetně 3 kusů náhradních tlakových lahví. Další dva dýchací přístroje jsou umístěny mezi sedadly strojníka a velitele.

V kabině osádky je dále neustále připraveno 6 kusů ručních vysílaček Motorola GP 40 včetně jejich dobíjecích úchytů a 6 kusů ručních svítilen Adalit L-3000, taktéž včetně dobíjecích stanic.

Kabina je vybavena topením nezávislým na chodu motoru a jízdě. V zorném poli řidiče je 5“ displej parkovací kamery. V dosahu velitele je tablet, který kromě komunikace s operačním střediskem umožňuje také přesnou navigaci na místo události.

Účelová nástavba je vybavena dálkově ovládaným osvětlovacím stožárem o výšce 5 metrů od země s pneumatickým vysouváním v provedení se čtyřmi LED světlomety s celkovým světelným tokem 20 000 lumenů.

Na obou bocích nástavby jsou LED stavoznaky signalizující zbývající množství hasiv v nádrži. Ta je vyrobena z nerezivějící oceli a pojme 8 500 litrů vody a 540 litrů pěnidla. V horní části nástavby je přípojný prvek pro napojení odnímatelné lafetové proudnice s dostřikem až 50 metrů.

Čerpací zařízení je uloženo v zadní části vozu a je vybaveno regulací pro pěnotvorné přiměšování.

V pravé zadní části nástavby je zařízení prvotního zásahu, které tvoří průtokový naviják s hadicí v délce 60 metrů. To je pevně připojeno k vysokotlaké části požárního čerpadla a umožňuje hašení vodou i pěnou.

Pro barevnou úpravu vozidla zvolila jednotka zářivě červenou barvu RAL 3024, která umožňuje podstatně lepší viditelnost zejména ve zhoršených podmínkách. Bílý pruh je v provedení RAL 9003 a je umístěn po obou stranách CAS v celé její délce.

Vozidlo má délku 10 300 mm, výšku 3 100 mm a šíři 2 550 mm. Hmotnost vozu je 26 tun, technická životnost dle vyhlášky nejméně 16 let.

Spolky dobrovolných hasičů vznikly v obci Málkov v roce 1895 a v obci Zelená v roce 1896, následně došlo k jejich sloučení. Nyní je zásahová jednotka zařazena do kategorie JPO III/1 a kromě nové Scanie (která nahradila starší Tatru 815 z roku 1986) disponují hasiči velitelským automobilem Nissan Double Cab z roku 2004.

Facebook: Hasiči Málkov
Sdílet