Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scania od THT zaparkovala v Lanžhotě, velkokapacitní cisterna veze 9000 litrů vody a 540 litrů pěnidla

Jednotka sboru dobrovolných hasičů z Lanžhota zaparkovala do svých garáží novou velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačku Scania pro velkoobjemové hašení od firmy THT. Městu s financováním vozu za 7 048 250 korun včetně DPH pomohl Integrovaný operační program Evropské unie.

Podvozek

Cisterna je určena pro smíšený provoz a postavena je na podvozku Scania P480 CB 6×6 EHZ s kabinou pro mužstvo CP 28.

Vznětový řadový šestiválec DC13 dosahuje jmenovitého výkonu 353 kW při 1 900 otáčkách za minutu a splňuje emisní normu Euro 5. Spřažen je s poloautomatickou dvanáctistupňovou převodovkou se systémem řazení Opticruise.

Vůz dokáže jet se zapnutým pomocným pohonem čerpadla rychlostí až 10 km/h.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN a jištěním proti přetížení. Nechybí ani asanační lišta ovládaná z místa řidiče.

Podvozek je upraven pro zvýšení odolnosti proti sálavému teplu, odolá teplotám až do 200 °C, krátkodobě – po dobu 15 minut – až 1 000 °C.

Scania dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Kabina je šestimístná, v druhé řadě sedadel vybavena držáky dýchacích přístrojů Dräger PA 90 v opěradlech a náhradními tlakovými lahvemi mezi nimi. Zbývající přístroje jsou uloženy v nástavbě.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě. U dveří řidiče je pak sdružená zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu.

Každý z hasičů v družstvu má v dobíjecích úchytech k dispozici ruční svítilnu Survivor LED a také ruční radiostanici.

V horní střední části kabiny je police pro drobné příslušenství, která je ve své spodní části uzpůsobena pro uchycení páteřové desky.

Nástavba

Nástavba je vyrobena jako jeden celek s vestavěnou nádrží na hasivo. Ta je vyrobena z polyesteru a pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Bezprostřední okolí nástavby osvětlují LED světla, která jsou částečně zapuštěná do boků a zadní stěny.

Čerpací zařízení THT PKA 3000–250 je umístěno v zadní části vozu a dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.

Vozidlo je vybaveno systémem řízení požárních nástaveb THTronic s využitím CAN sběrnice. To umožňuje z jediného místa (například z panelu u řidiče či panelu u čerpadla) zjistit informace o otevřených roletách, dveřích, sklopených stupačkách, vysunutém osvětlovacím stožáru, zapnutých výstražných světlech, o zapnutém zapalování, otáčkách motoru a mnoho dalšího.

Na horní pochozí plošině nástavby je přípojný bod odnímatelné lafetové proudnice.

Pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár je osazen čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Rozměry a hmotnosti

Scania je lakována pouze v obyčejném červeném odstínu RAL 3000. Dlouhá je 9 500 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 300 mm. Světlá výška při celkové hmotnosti 26 000 kg je 280 mm. Provozní hmotnost automobilu je 15 000 kg.

Foto: Město Lanžhot & Petra Pajpachová
Sdílet