Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči u Oder lovili vietnamské prase, použili žebříky a fotbalovou síť

Velkou dávku důvtipu a schopnosti improvizace projevily ve středu 6. září 2017 v podvečer dvě jednotky hasičů, které na okraji Oder (okres Nový Jičín) lovily volně pobíhající vietnamské prase. Hasiči jej totiž po stíhání elegantně chytili do konstrukce sestavené z hasičských nastavovacích žebříků a vypůjčené sítě z fotbalové branky.

Podle volání několika svědků na tísňovou linku hasičů krátce před 17. hodinou mělo jít původně o klasického divočáka, což by mohlo přinést problémy v souvislosti s výskytem afrického moru na území Moravy.

Naštěstí pro hasiče i pozorovatele jejich činnosti šlo pouze o „neškodné“ vietnamské prase, které zřejmě uniklo z domácího chovu, což se posléze potvrdilo.

Do Oder tak vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bílovci, přidala se k ní jednotka dobrovolných hasičů z Oder.

Hasiči po příjezdu na označené místo vytvořili z nastavovacích žebříků provizorní barikádu, kterou doplnili sítí z fotbalové branky. Tu si místní hasiči půjčili od místních fotbalistů.

Prase utíkalo směrem na oderskou část Dobešov. Hasičům ulovení přibližně osmdesátikilo­gramového kňoura zabralo zhruba čtvrthodinu, pro jeho bezpečí i okolí jej raději svázali. Do půlhodiny si pro něj přijel vděčný majitel. Šikovní hasiči mu asijského pašíka předali bez jakékoli újmy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet