Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy pečovatelského domu v Ostravě si vyžádal evakuaci více než 60 osob

Šest jednotek hasičů zasahovalo v pátek 8. 9. 2017 večer u požáru střechy domova pro seniory (DPS) Kamenec ve Slezské Ostravě. Evakuováno muselo být do společenské místnosti v přízemí DPS celkem 62 osob, osm z nich bylo ošetřeno a dvě musely být odvezeny do zdravotnického zařízení.

Zničena byla gumoplastová střešní krytina i s polystyrenovým zateplením pod ní na části střechy – asi na ploše 20 × 15 metrů.

Operační středisko hasičů bylo o dobře viditelném ohni na střeše DPS informováno v pátek čtvrt hodiny před 21. hodinou.

Do Bohumínské ulice vyjely čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Slezská Ostrava, Přívoz, Fifejdy a Zábřeh, společně s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Radvanice a Heřmanice.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu za necelou půlhodinu, a to hašením jak ze střechy, tak dvěma automobilovými žebříky (AŽ 55 MB Arocs a AŽ 30 Camiva). Oheň tak stačil zničit pouze střešní krytinu a polystyren, hlouběji do střešní a stropní konstrukce se nedostal.

Hasiči ve spolupráci s dalšími složkami IZS (ZZS MSK, Policie ČR, Městská policie Ostrava) evakuovali všechny obyvatele domova do přízemí, včetně imobilních.

Na místo události byly vyslány celkem čtyři posádky záchranářů, a to včetně týmu pro speciální činnosti.

Vzhledem k více než šesti desítkám evakuovaných obyvatel domova byla jedna z posádek ZZS určena k třídění postižených a zjištění jejich možných zdravotních obtíží v souvislosti s požárem.

Postup záchranářů tedy probíhal na základě zásad používaných pro situace hromadného postižení zdraví. Týmy záchranné služby postupně ošetřily celkem osm seniorů, naštěstí vesměs s méně závažnými obtížemi.

Jednalo se například o drobnější poranění hlavy, kolapsový stav, dechové obtíže, nevolnost a další. Šest pacientů mohlo být po poskytnutí odborné zdravotnické pomoci ponecháno na místě, dvě ženy pak záchranáři transportovali do ostravské Městské nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK

Po uhašení se mohli senioři vrátit v doprovodu zasahujících zpět do svých pokojů, s výjimkou pokojů v nejvyšším patře, zasažených hasební vodou. Osoby z nejvyššího patra byly přemístěny na jiné pokoje v rámci DPS.

Předběžná škoda byla odhadnuta na půl milionu korun, a to na střešní krytině a zateplení.

Příčina vzniku tohoto požáru je zatím v šetření.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet