Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scania pro hasiče obce Braňany je vybavena automatickou převodovkou, jasně červený vůz dodala firma THT

Velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačku mají hasiči v obci Braňany. Většina z pořizovací ceny ve výši 7 414 880 korun včetně DPH byla financována z Integrovaného operačního programu. Scanii hasičům dodala firma THT.

Slavnostní předání proběhlo v sobotu 9. září 2017 při oslavě 130 let založení místního sboru dobrovolných hasičů.

Na prostranství v obci se kromě členů místní jednotky sešli zástupci okolních jednotek, Hasičského záchranného sboru, nedalekých těžebních firem a dorazili také kolegové ze Slovenska, z jednotky Štiavnické Bane. Nechyběl ani zástupce dodavatelské firmy THT Polička.

Příjezd nové cisterny byl prvním z bodů celodenního programu. Po krátkém představení vozidla si ho všichni přítomní mohli prohlédnout, v průběhu dne ho pak hasiči využili na ukázku při hašení hořícího osobního automobilu.

Cisterně požehnal litoměřický biskup Jan Baxant, kromě toho vysvětil i prapor sboru.

Přečtěte siDobrovolní hasiči z Braňan na Mostecku se dočkali svého ručně vyšívaného praporu

Obec Braňany je v okrese Most v Ústeckém kraji. Je vzdálená asi 6 kilometrů severovýchodně od města Mostu a 5 kilometrů východně od města Bíliny. Severně od obce je krajina poznamenána těžbou uhlí. Žije zde asi 1 300 obyvatel.

V současné době působí v Braňanech výjezdová jednotka zařazená v kategorii JPO III, připravená je pro zásahy v katastru obce i mimo něj. V jednotce působí přibližně 20 činných členů.

Podvozek cisterny

Vůz je postaven na šasi pro smíšený provoz Scania P440 CH 6×6 EHZ s kabinou pro mužstvo CrewCab CP28.

Motor Scania DC13 112 o výkonu 323 kW je spřažen s automatickou převodovkou s hydrodynamickým měničem převodových stupňů s retardérem.

Diferenciály všech náprav jsou vybaveny uzávěrkami, na všech je rovněž příčný torzní stabilizátor.

Kabina je šestimístná, nechybí nezávislé topení a úložné prvky pro PET lahve. V opěradlech zadní řady sedadel jsou uchyceny dýchací přístroje Dräger PSS 3000, v šesti dobíjecích úchytech pak svítilny Survivor.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 35 kN s jištěním proti přetížení.

U místa řidiče je samostatný přípojný bod pro doplňování tlakového vzduchu a 24V zásuvka pro dobíjení akumulátorů.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm, jeho odolnost proti sálavému teplu je na rozvodech paliva, tlakového vzduchu a elektroinstalace zvýšena speciálními návleky tak, aby dokázal pracovat v teplotách až 200 °C, krátkodobě – po dobu 15 minut – až do 1 000 °C.

Nástavba

Nástavba je řešena jako jeden celek s pevně vestavěnými nádržemi na vodu a pěnidlo. Vyrobena je z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Nádrže pojmou 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

O dodávku hasiva se stará čerpací zařízení THT PKA 3000 – 250, umožňuje zásah v nízkotlakém či vysokotlakém režimu i kombinovaný provoz.

Na horní plošině nástavby je přípojný prvek pro lafetovou proudnici.

Osvětlovací stožár lze pneumaticky vysunout až do výše 5 metrů nad úroveň terénu. Osazen je čtyřmi LED reflektory o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Rozměry vozu

Automobil v jasně červeném odstínu RAL 3024 je dlouhý 9 600 mm, vysoký 3 300 mm a široký 2 550 mm. Jeho světlá výška je při celkové hmotnosti 280 mm. Provozní hmotnost je 15 000 kg, celková pak 26 000 kg.

Realizací projektu došlo k posílení vybavenosti JSDH Braňany novou cisternovou automobilovou stříkačkou a věcnými prostředky, které zajistí lepší připravenost jednotky k zásahu v ORP Most s důrazem na přizpůsobení se změnám klimatu a novým rizikům.

Přečtěte siDopravní automobil Ford Transit zaparkoval v Braňanech na Mostecku, přispěl na něj i Ústecký kraj
Sdílet