Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Kravařích na Českolipsku mají novou cisternu Tatra Force a dopravní automobil Mercedes-Benz

Dobrovolná jednotka obce Kravaře na Českolipsku si hravě poradí s požáry, její členové zasahují i u dopravních nehod. V sobotu 2. září 2017 oslavil místní sbor 145. výročí od založení a při té příležitosti hasiči převzali nové vozidlo Tatra Force a dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter.

Obě vozidla dodala firma Kobit – THZ a byla získána díky přispění Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. Cisterna vyšla na 7 306 948 Kč včetně DPH, dopravní automobil stál 1 644 148 opět včetně DPH.

Na výročí samozřejmě kromě místních hasičů dorazili i kolegové z okolních obcí s mnoha zásahovými vozidly. Slavnostní předání nového vozidla proběhlo na náměstí za přítomnosti starosty obce i představitelů Hasičského záchranného sboru.

Přečtěte siHasiči v Kravařích na Českolipsku si slavnostně předali zásahové vozidlo, opravili ho svépomocí

Při proslovech zaznělo mnoho díků, mimo jiné hasiči znovu poděkovali i za prvovýjezdové vozidlo MAN, které získali od HZS Libereckého kraje a nahradilo tak starou Škodu 706.

Přečtěte siHasiči v Kravařích mají staronové zásahové vozidlo, cisternu MAN jim předal Hasičský záchranný sbor

Připraven byl i „hasičský program“, například zásah u dopravní nehody předvedli hasiči z Jablonného v Podještědí se svou Scanií. Pak následoval slavnostní průvod až na místní koupaliště, kde byl připraven bohatý program. Ve večerních hodinách ho zakončila velkolepá hasičská fontána.

Tatra Force

Třínápravový automobil je poháněn vzduchem chlazeným osmiválcem o výkonu 325 kW, splňujícím emisní normu Euro 5 pomocí systému selektivní katalytické redukce. Všechny diferenciály jsou opatřeny uzávěrkou, pohon přední nápravy je připojitelný. O převody se stará čtrnáctistupňová mechanická převodovka s automatizovaným systémem řazení Norgren.

V místě nástupu strojníka do vozu je samostatná zásuvka pro dobíjení akumulátorů a přípojné místo pro doplňování tlakového vzduchu.

Pod předním nárazníkem je uchycena asanační lišta.

Pro spojení jsou v Tatře zabudovány dvě vozidlové radiostanice – analogová i digitální. Kabina je čtyřmístná, vybavená nezávislým naftovým topením. V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery.

Nástavba je modulová, přední a zadní skříně jsou vyrobeny z hliníkových profilů a olepeny plechem, mezi nimi je uložena nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Tatra uveze 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla, o zbývajícím množství hasiva informují LED stavoznaky na obou bocích.

Čerpací zařízení je přístupné ze zadní části nahoru výklopnými dveřmi a dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém režimu.

Mercedes-Benz Sprinter

Dopravní automobil s pohonem všech kol je typu 314 CDI – tedy se vznětovým čtyřválcem o výkonu 105 kW a rozvoru 3 665 mm. Pohon předních kol je připojitelný, nezávislé topení má druhý výměník v prostoru pro mužstvo.

Ve výbavě devítimístného vozu nechybí dvojice LED světlometů s magnetickým uchycením, variabilní ruční vyprošťovací nástroj ani ruční hasicí přístroje nebo lékárnička.

Všechny řady sedadel jsou orientovány po směru jízdy, do dvou zadních se nastupuje posuvnými dveřmi na pravém boku automobilu.

V přední části Sprintera je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 35 kN s jištěním proti přetížení.

Foto: Karel Chocholouš, Robert Lůžek / www.kravarecl.cz
Sdílet