Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velkokapacitní jasně červená Tatra pro městys Okříšky z produkce THT Polička stála téměř osm milionů korun

Jednotka sboru dobrovolných hasičů městyse Okříšky v sobotu 9. září 2017 slavnostně převzala novou cisternovou automobilovou stříkačku pro velkoobjemové hašení. Tatru Terrno za 7 825 070 korun včetně DPH dodala hasičům společnost THT Polička, na financování se podílela Evropská unie z Integrovaného operačního programu.

Podvozek

Třínápravový podvozek Tatra 815 R35 je poháněn vidlicovým vzduchem chlazeným osmiválcem o výkonu 325 kW. Motor splňuje emisní normu Euro 5 a je spřažen se čtrnáctistupňovou mechanickou převodovkou s poloautomatickým řazením Norgren.

Kabina je šestimístná, na levé straně vybavená přípojným místem pro doplňování tlakového vzduchu a samostatnou zásuvkou pro dobíjení akumulátorů.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů. Nechybí dobíjecí úchyty pro svítilny, ruční radiostanice ani výjezdový tablet na palubní desce před sedadlem velitele.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě.

V přední části je na podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják. Vedle něj najdeme lafetovou proudnici ovládanou z místa velitele v kabině vozu. Pod nárazníkem je namontována asanační lišta.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Nástavba

Nástavba je modulová, přední a zadní skříň je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem. Mezi nimi je uložena nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Tatra v ní uveze 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

Osvětlovací stožár se čtyřmi reflektory dosahuje světelného toku 20 000 lumenů. O osvětlení bezprostředního okolí nástavby se starají LED světla částečně zapuštěná do obou boků a zadní části nástavby.

Na obou stranách automobilu jsou na sloupku zadní skříně LED stavoznaky signalizující zbývající množství vody v nádrži.

Ve vybavení nechybí ani prostor pro očistu zasahujících hasičů sestávající z kanystru s vodou, mýdla a papírových ubrousků.

Sdílet