Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár na Znojemsku hasil i vrtulník

Ocelový přístřešek s uskladněnou slámou, senem a dřevěnými paletami včera zničil požár v Mašovicích na Znojemsku. Požár v bývalém vojenském objektu v Mašovicích byl hasičům ohlášen v 16.19 hodin.

Ocelový přístřešek s uskladněnou slámou, senem a dřevěnými paletami včera zničil požár v Mašovicích na Znojemsku.

Požár v bývalém vojenském objektu v Mašovicích byl hasičům ohlášen v 16.19 hodin. Už při příjezdu prvních požárních jednotek byl celý přístřešek o rozměrech zhruba 20 krát 40 metrů v plamenech a střecha objektu se žárem propadala. Vzhledem k velkému rozsahu události krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo sedm jednotek – kromě profesionálních hasičů ze stanice ve Znojmě také dobrovolné jednotky z Mašovic, Šumné, Jevišovic, Blížkovic, Slupi a Vranova nad Dyjí. S plameny pomocí hasebního bambi vaku bojoval také vrtulník letky Policie ČR.

Hasičům, kteří k požářišti zřídili kyvadlovou dopravu vody od zdroje v obci, se oheň podařilo dostat pod kontrolu v 16.43 hodin a za další hodinu dohasit. Hromady zbytků prohořelé a doutnající slámy a sena však ještě budou do pozdních večerních hodin pomocí nakladačů rozhrabávat a prolévat vodou.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Oheň zničil ocelový přístřešek, který původně sloužil k parkování vojenské techniky. Pod zřícenou střechou objektu v plamenech shořely čtyři tisíce balíků lisované ječmenné a pšeničné slámy, dále 500 balíků sena a 300 dřevěných palet. Celkovou škodu vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 425 tisíc korun, z toho na 300 tisíc odhadl hodnotu přístřešku a na 125 tisíc korun hodnotu zničeného sena, slámy a palet.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti, zachycené na snímku, se nemusejí ani vzdáleně podobat skutečnosti

-kow-

Sdílet