Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prvotní nález podezřele vyhlížejícího předmětu v pražských Záběhlicích odhalil značné množství munice, na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů

V neděli 10.09.2017 kolem jednadvacáté hodiny přijali policisté a hasiči oznámení o nálezu údajně nášlapné miny v jednom z bytů v ulici Želivecká v Praze 10. Ten vyklízeli příbuzní po svém rodinném příslušníkovi, který byl vášnivý sběratel vojenských předmětů.

Na místo se, krom dalších policejních složek, dostavil i policejní pyrotechnik. Ten následně konstatoval, že tento konkrétní předmět není nijak nebezpečný, neboť se jedná o alternátor, což ale laik nemusí na první pohled rozeznat. Nicméně při další prohlídce bytu našli policisté značné množství vojenské munice, volně uložené na různých místech bytu.

Jelikož v danou chvíli nemohl nikdo jednoznačně říci, že je či není munice nebezpečná, bylo na místě zajistit bezpečí nezúčastněným osobám, především pak nájemníkům ostatních bytů panelového domu. Proto pyrotechnik nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu. Na té se podíleli policisté v úzké spolupráci s hasiči Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Ti také zajistili pro obyvatele vyklizených bytových jednotek evakuační autobus. Opustit své domácnosti muselo celkem 26 osob.

Po ukončení evakuace, která trvala přibližně do půlnoci, zahájil pyrotechnik prohlídku veškeré nalezené munice. S ohledem na značné množství zájmových předmětů vyslovil pyrotechnik předpoklad, že celkové ohledání bude trvat několik hodin.

por. Mgr. Tomáš Hulan
Policie ČR
Sdílet