Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka obce Žichlínek má dva nové zásahové automobily, cisternu Tatra Force a Mercedes-Benz

Hned dvěma novými vozy disponuje JSDH obce Žichlínek. Cisternovou automobilovou stříkačku i dopravní automobil jim dodala firma Kobit-THZ. S financováním pomohla obci Evropská unie v rámci Integrovaného operačního programu.

Slavnostní předání proběhlo v sobotu 23. září roku 2017 za přítomnosti představitelů obce, Hasičského záchranného sboru a okolních jednotek. Součástí programu bylo i požehnání nového praporu.

CAS 30 Tatra

Velkoobjemová Tatra Force za 7 816 206 korun včetně DPH je třínápravový speciál se vzduchem chlazeným osmiválcem a převodovkou s automatizovaným řazením.

Dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu zajišťuje sdružená zásuvka Rettbox-Air. Ta se po nastartování cisterny samočinně odpojí.

V kabině je mimo jiné k dispozici dvojice dobíjecích úchytů pro ruční LED svítilny Survivor. Ve výbavě nechybí ani dvě LED světla s napětím 24 V a magnetickým uchycením.

Na předním nárazníku je uchycena lafetová proudnice s ovládáním z kabiny osádky. Délka účinného dostřiku je 30 metrů.

Nástavba je řešena modulově – přední a zadní skříň na příslušenství a obslužný panel požárního čerpadla je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem. Na bocích jsou hliníkové roletky s podélným madlem, zezadu pak nahoru výklopné dveře pro přístup k čerpacímu zařízení.

Mezi oběma skříněmi je uchycena nádrž na hasivo z nerezavějící oceli, do které se vejde 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Aktuální objem hasiv signalizují LED stavoznaky na obou bocích nástavby.

Na horní pochozí plošině nástavby je přípojný prvek pro lafetovou proudnici.

Vůz je vybaven osvětlovacím stožárem se čtyři LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

DA Mercedes-Benz

Dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter stál 1 449 749 korun včetně DPH. Sprinter 316 CDI disponuje pohonem všech kol a i on pro dobíjení využívá zásuvku Rettbox se samočinným odpojením po nastartování.

vůz je poháněn čtyřválcovým naftovým motorem o výkonu 120 kW, který je spřažen se šestistupňovou manuálně řazenou převodovkou.

Mercedes je devítimístný, prostor pro osádku je přístupný posuvnými dveřmi na pravé straně. V zadní části je také druhý výměník topení, které je nezávislé na chodu motoru a jízdě. Všechny tři řady sedadel jsou orientovány ve směru jízdy.

Dva dobíjecí úchyty jsou určeny pro ruční svítilny Survivor v LED provedení. Vybavení vozu je základní dle vyhlášky.

K dopravnímu automobilu byl dodán také přívěsný vozík Agados s užitečnou hmotností 500 kg a plachtou.

Obec Žichlínek je územní součástí Pardubického kraje a rozkládá se podél toku Moravské Sázavy jihovýchodním směrem od města Lanškrouna. Sbor byl založen roku 1885 a ke dni 1. 1. 2013 čítá celkem 85 členů, z toho je 46 mužů, 13 žen a 26 dětí.

Zřizovatelem zásahové jednotky je obec Žichlínek. Dle systému plošného pokrytí území ČR jednotkami požární ochrany (JPO) JSDH Žichlínek přísluší do kategorie JPO III.

Foto: Michal Janza & Hasiči Žichlínek
Sdílet