Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jizerských horách se uskutečnil výcvik hasičských lezců pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou

Ve dnech 6. – 8. 9.2017 proběhla v lokalitě Frýdlantského cimbuří v Jizerských horách odborná příprava lektorského sboru HZS ČR pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou. Úlohou lektorského sboru je především metodická a výuková činnost.

Lektorský sbor zejména vybírá a testuje nové věcné prostředky požární ochrany pro činnost ve výšce, posuzuje nové tréninkové a zásahové postupy pro provádění odborné přípravy, spolupracuje s experty na speciální záchranné techniky, spolupracuje s externími specialisty ostatních složek IZS a s výrobci technických prostředků pro práci ve výšce.

Odbornou přípravu organizoval tým lektorů vzdělávacího zařízení HZS Královéhradeckého kraje, ve spolupráci s instruktory a lezci HZS Jihomoravského a HZS Moravskoslezského kraje. Účastnilo se celkem asi čtyřicet lektorů ze všech HZS Krajů, včetně zástupců ŠVZ Brno a zástupce GŘ HZSČR. Na místě se spolupracovalo také s Horskou službou Jizerské Hory.

Ve třídenní odborné přípravě převládal praktický výcvik s cílem zkvalitnění výuky základních záchranných technik při činnostech ve výšce.

Lokalita Frýdlantského cimbuří byla velmi vhodně zvolena. Exponovanost terénu, špatná přístupnost a nutnost použití přírodních kotevních bodů je specifická pro kvalitní výcvik lezeckých skupin v terénu.

Během výcviku byly sjednocovány výukové postupy při technice vytažení, spouštění a lanovém přemostění, přičemž byl kladen důraz na jednoduchost, bezpečnost, rychlost a efektivitu provedení.

Většina zvolených záchranných postupů vychází z principů jednolanové techniky SRT („Single Rope Technique“).

Poděkování patří zejména lektorům HZS Jihomoravského kraje, kteří takto přenášejí poznatky získané během absolvovaných kurzů u Speleo Secour Francais a během dlouhé spolupráce se Spelologickou záchrannou službou Moravský kras.

Text: plk. Ing. David Pouč
Foto: HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet