Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili vlčáka z hluboké studny u chaty v Pržně

Dvě jednotky hasičů – dobrovolní hasiči z Frýdlantu nad Ostravicí a lezecké družstvo ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku – zachraňovaly ve středu 22. 4. 2009 dopoledne německého ovčáka, který spadl do 4 metry hluboké studny v chatové oblasti obce Pržno.

Dvě jednotky hasičů – dobrovolní hasiči z Frýdlantu nad Ostravicí a lezecké družstvo ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku – zachraňovaly ve středu 22. 4. 2009 dopoledne německého ovčáka, který spadl do 4 metry hluboké studny v chatové oblasti obce Pržno (okres Frýdek-Místek). To se jim povedlo bez zranění čtyřnohého miláčka a majitelé nádherného vlčáka jen děkovali za pomoc.

Na operační středisko hasičů ve Frýdku-Místku požádali ve středu ráno před devátou hodinou majitelé chaty v Pržně telefonicky o pomoc. Do studny jim spadl pes a nebyli ho schopni vytáhnout. Operační středisko na místo události vyslalo jednotku SDH Frýdlant nad Ostravicí (CAS 24 Renault) a lezecké družstvo HZS Frýdek-Místek (CAS 24 Liaz). Vzhledem k odlehlé části chatové oblasti oznamovatel vyčkal hasiče na komunikaci Lubno – Janovice-Bystré a navedl hasiče k chatě. Jednotka HZS Frýdek-Místek byla navedena na místo pomocí vysílačky.

Po příjezdu na místo hasiči uviděli ve studni promočeného psa stojícího na žebříku a částečně ponořeného ve vodě. Podle majitele bylo ve studni mezi půl až jedním metrem vody.

Jeden z hasičů sestoupil po žebříku do studny a pokusil se zajistit psa pomocí evakuačního trojúhelníku, který byl přivázán k lanu. Protože pes se pokoušel slézt z žebříku, hasič ho přidržoval. Do studny sestoupil druhý hasič, který dokončil zajištění psa na lezecké prostředky. Pes byl pomocí lana, hasiče ve studni a hasičů na povrchu vytažen ven ze studně. Poté byl předán majiteli. Samotný zásah netrval ani půlhodinu. Po sbalení lezeckých prostředků se hasiči vrátili zpět na své základny.

Foto: JSDHO Frýdlant nad Ostravicí

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-miw-

Sdílet