Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihomoravském kraji trénovali záchranu z hlubokého výkopu v areálu bývalé továrny

Tým vybraných jihomoravských hasičů se specializací na záchranu zavalených osob a stabilizaci staticky narušených konstrukcí tento týden trénoval v Brně.

V areálu bývalé továrny Ergon, která má zanedlouho ustoupit plánované výstavbě, nacvičovali příslušníci HZS JmK záchranu zavalených osob v hlubokém výkopu.

Praktický výcvik byl rozdělen do dvou dnů. První den hasiči cvičili varianty stabilizace hlubokého výkopu a hloubení šachty v nesoudržném podloží. Četnost těchto specifických případů je velmi malá, nicméně zásahy tohoto typu jsou pro hasiče velmi náročné jak z hlediska znalosti problematiky, tak fyzické připravenosti zasahujících.

Druhý den si tým osvojil a zopakoval pravidla pro nasazení základní stabilizační sady PARATECH, která je umístěná v Jmk na stanicích typu C1 v Hodoníně a Blansku.

Tým je tvořen příslušníky z požárních stanic Blansko, Znojmo, Hodonín a ze stanice Lidická v Brně. Z každé požární stanice prochází výcvikem maximálně 3 příslušníci, kteří poté předávají získané informace kolegům na směnách.

Základní stabilizační sadou a prostředky pro záchranu zasypaných a zavalených osob dnes disponují územní odbory Hodonín, Znojmo, Blansko a centrálně Brno-město.

Do budoucna se připravuje územní odbor Brno-venkov a ostatní, tak aby nabízená pomoc tohoto typu byla obyvatelům ze strany jihomoravských profesionálních hasičů dostupná z více lokalit a tím i rychleji a účelněji, než tomu bylo v předešlých letech.

ppor. Ing. Ondřej Šesták

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet