Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operátor linky 112 pomohl na dálku muži s dekompresní nemocí, cestoval zpátky z dovolené

Na tísňovou linku 112 zavolal ve čtvrtek 14. září 2017 odpoledne muž z Ostrova s prosbou o pomoc. Jeho kolega se zrovna vracel z dovolené z Chorvatska, kde se věnoval potápění. V průběhu cesty zpět do Čech se ale u ně projevily příznaky dekompresní nemoci.

V tu chvíli projížděl přes Rakousko a do Čech mu stále zbývalo několik hodin cesty. Operátor karlovarského centra tísňového volání 112 tak začal řešit možnosti pomoci jak v České republice, tak v Rakousku.

V Čechách se jednalo o přípravu hyperbarické komory, kde se provádí hyperbarická kyslíková terapie pro zvýšení okysličení krve při příznacích dekompresní choroby. Zároveň operátor informoval o celé situaci kolegy na tísňové lince v Rakousku.

Zde bylo dohodnuto s ohledem na možné nevratné účinky dekompresní choroby o zajištění lékařské pomoci. Na dálnici D10 muže vyzvedla sanitka a převezla ho do nemocnice v Salzburgu.

Lékař v nemocnici po zhodnocení stavu pacienta rozhodl, že převoz do barokomory až do Čech je příliš dlouhý a zajistil terapii v komoře v bližší německé nemocnici.

To už společně s operátorem linky 112 pomáhala zrealizovat pracovnice českého velvyslanectví v Rakousku.

Pomoc linky 112 byla poskytnuta především kvůli jazykové bariéře, kdy muž trpící dekompresní nemocí bez znalosti cizích jazyků nechtěl sám žádat o pomoc v zahraničí.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet