Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Britští hasiči opět ve stávce

Mnozí britští hasiči opět stávkují. Protestují proti tomu, že místo sedmiprocentního zvýšení mzdy budou jejich platy od listopadu vyšší jen o 3,5 procenta.

Zbytek mají dostat napřesrok zpětně, pokud splní dohodnuté podmínky. Neohlášená stávka přitom přichází velmi nevhod. Právě dnes si Britové připomínají neúspěšný pokus o státní převrat z roku 1605.

Hasiči z 23 jednotek z 56 vstoupili do stávky bez ohlášení, bez hlasování, tedy proti zákonům. S omezováním práce začali však už v úterý. Během dneška sice přijímají volání na krizovou linku, ale zásahy v terénu omezili na minimum. Reagují pouze na tísňové volání, jiné pracovní povinnosti neplní.

Dnešní noc je tradiční nocí ohňostrojů na paměť spiknutí Guy Fawkese proti králi a parlamentu, takže hasiči mívají vždy v tuto dobu zvýšenou pohotovost.

Zvýšení mzdy je podle dohody závislé na dvou změnách v pracovním režimu, které mají být potvrzeny britskou Kontrolní komisí. To se ještě nestalo, takže by na zvýšení vlastně vůbec neměli nárok. Zatímco tedy hasiči považují poloviční zvýšení za podraz, zaměstnavatelé naopak za značnou vstřícnost.

Hasiči stávkovali už loni na podzim a letos na jaře, kdy za ně poskytovala požární ochranu armáda. V červnu dospěli k dohodě, díky níž okamžitě dostali platy zvýšené o čtyři procenta. Nyní v listopadu očekávali sedm procent a další 4,2 procenta příští léto.

Jejich plat by se tak v průměru měl dostat na 25 tisíc liber (asi 1,25 mil. Kč) ročně. Součástí dohody však byly podmínky zaručující vyšší produktivitu práce, na jejichž splnění bylo závislé veškeré zvyšování platů kromě prvního, čtyřprocentního.

Novinky.cz
Sdílet