Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopadení původce zneužívání tísňové linky 112

Telefonní centrum tísňového volání 112 (TCTV 112) Středočeského kraje odbaví za každých 24 hodin průměrně 910 hovorů na tísňové linky 112 a 150. Bohužel přibližně 88% těchto hovorů patří do skupiny omylů nebo zlomyslných volání.

Jedná se nejčastěji o záměnu tísňové linky za technickou podporu jednotlivých mobilních operátorů či úmyslné zneužití.

Dne 18. 4. 2009 v brzkých ranních hodinách bylo TCTV 112 Středočeského kraje terčem zlomyslného volání podnapilého spoluobčana z obce Velim (okres Kolín). Během 20 minut zvládl tento pachatel zbytečně rušit od práce 3 operátorky celkem 11 zbytečnými a vulgárními hovory. Sloužící operátorky a operační důstojník však využili možnost přesné lokalizace telefonního hovoru z telefonní budky, odkud pachatel volal, a událost předali k řešení Policii České republiky. Hlídka policie byla na místě během několika minut a dotyčného pachatele dopadla přímo při jeho posledním zlomyslném hovoru na tísňovou linku 112. Nyní mu za tento přestupek hrozí až 100 tis. Kč pokuta.

Tento případ by měl být ponaučením pro všechny ostatní spoluobčany, kteří nechápou, že linky tísňového volání nejsou určeny pro zavrženíhodné zneužívání, ale jsou kdykoliv připraveny zprostředkovat pomoc tam, kde je to potřebné.

npor. Ing. Jaroslav Gabriel
Operační důstojník KOPIS



-swo-

Sdílet