Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noví hasiči složí slib na náměstí Svobody

Brněnské náměstí Svobody bude 6. května dějištěm slavnostního slibu nových hasičů – příslušníků HZS Jihomoravského kra­je.

Brněnské náměstí Svobody bude 6. května dějištěm slavnostního slibu nových hasičů – příslušníků HZS Jihomoravského kraje.

V historickém centru města budou noví hasiči skládat slib poprvé. Tento akt, který hasičům ukládá zákon a který je především výrazem jejich sounáležitosti k HZS a integrovanému záchrannému systému, na náměstí slavnostně složí 60 nových příslušníků. Mezi novými hasiči, kteří se stali příslušníky Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje v roce 2008, je 52 mužů a 8 mladých žen. Termín slibu navazuje na květnový svátek sv. Floriána – patrona hasičů.

Slavnostní akt na náměstí se uskuteční ve středu 6. května od 11 hodin za účasti rodinných příslušníků a blízkých nových hasičů i řady čestných hostů. Slavnost zahájí nástup slibujících a pochod čestné jednotky s praporem HZS JmK. Fanfáry k nástupu hostů a přehlídce čet slibujících, státní hymnu a slavnostní pochod praporečníků zahraje dechová hudba hasičů Olomouckého kraje.

Návštěvníci a diváci na náměstí kromě dechové hudby z Olomouce uvidí a uslyší i další hasičskou dechovku ze Skutče. Muzikanti ze Skutče v dobových uniformách ze začátku minulého století Brňanům zahrají také na dalších místech centra města při projížďce s historickou stříkačkou. Na náměstí Svobody lidé uvidí rovněž výstavku historické i nejnovější zásahové techniky hasičů.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet