Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Malý pyroman dopaden

Dvanáctiletý školák dvakrát podpálil klášter a způsobil mnohasettisícovou škodu.Ilustrač­ní foto.

Dvakrát během září a října hořel Klášter Augustiniánů v Domažlicích. Celková škoda se vyšplhala podle předběžných odhadů policie na půl milionu korun, podle poškozených je prý mnohem vyšší. Vyšetřovatelé už dopadli pachatele, který se ke zločinům přiznal. Je jím dvanáctiletý chlapec.

První z požárů založil chlapec poté, co vlezl do kláštera otevřeným oknem. Odpoledne 28. září chtěl strávit hrou v jedné z církevních místností. Když zapálil svíčku a postavil ji pod dřevěnou sošku Ježíše Krista, ta začala hořet. Jelikož se mládenci nepodařilo oheň uhasit, raději utekl. Oheň způsobil škodu přes 500 tisíc korun. Podle postižených majitelů kláštera je ale hodnota zničeného majetku podstatně vyšší.

Vzápětí se chlapec ještě vloupal do učebny Základní umělecké školy, odkud ukradl videokameru. Pozoruhodný je způsob, jímž se do místnosti dostal: nezamřížované okno postříkal rozmrazovačem, který zapálil. Potom jenom počkal, až sklo praskne. Školák později napsal anonymní dopis, který vložil do poštovní schránky kláštera. V něm požadoval vyplacení 100 tisíc korun, jinak vyhrožoval založením dalšího požáru.

Ten skutečně přišel. Když hoch nalezl opuštěný kanystr, schoval si ho. Nalil do něj hořlavou tekutinou a tou polil 18. října parapet jednoho z klášterních oken. Škoda tohoto požáru, který se naštěstí nerozšířil a poničil pouze okenní rám, byla stanovena na 4700 korun. Chlapec přiznal, že dopis psal především proto, aby zjistil, jak zareaguje policie.

Vzhledem k věku nemůže být pachatel trestně stíhán. Přitom se dopustil hned několika trestných činů: vydírání, krádeže vloupáním a poškozování cizí věci a ve dvou případech úmyslně založil požár. Na Okresní státní zastupitelství podala ale policie podnět na zvážení návrhu nařízení léčby či výchovy. Vzhledem k tomu, že se vyšetřovatelům vyznal z lásky k ohni, možná bude muset podstoupit také vyšetření duševního stavu.

Zdroj:iDnes
Sdílet