Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely proběhla armádní soutěž Toughest Firefighter Alive

Soutěž TFA, jejíž název pochází z anglického Toughest Firefighter Alive a volně se překládá jako Nejtvrdší hasič přežije, je jedna z nejextrémnějších sportovních soutěží, simulujících zátěž při reálném zásahu. Letošní ročník soutěže, která je velice oblíbená i mezi vojenskými hasiči, se konal dne 20. září 2017 u 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Povolání hasiče bude vždy patřit mezi povolání, která jsou pro nás všechny velmi důležitá a nepostradatelná. Práce hasičů bývá poměrně fyzicky i psychicky náročná. Také vyžaduje otrlejší povahu, kterou jen tak něco nerozhodí.

Jejich nepostradatelnou výbavou je perfektní zdravotní stav, emoční a duševní vyspělost, ale především, musí být kvalitně připraveni po fyzické stránce.

V rámci zvyšování kondice a fyzické zdatnosti se v Armádě, a potažmo též v České republice, koná řada soutěží družstev a jednotlivců, kde si ti nejlepší z nejlepších měří své síly.

Zatímco předchozí ročníky armádní soutěže hasičů byly zaměřeny víc na souhru týmu, letos záleželo na výkonu jednotlivců. Drsnou zkoušku hasiči absolvují v třívrstvém zásahovém obleku, zásahové přilbě, zásahové obuvi a s kompletním dýchacím přístrojem bez masky, což představuje zhruba pětadvacet kilogramů.

Hasiči letištní hasičské jednotky v pražských Kbelích hostili celkem 45 soutěžících z osmnácti hasičských jednotek napříč všemi útvary celé armády. Z nich jsou sestaveny družstva po třech soutěžících.

Každý běží jednotlivě, hodnotí se nejprve časy jednotlivců a pak výsledný čas celého družstva. Trať je rozčleněná do několika úseků, v nichž soutěžící plnili disciplíny, které prověřují fyzickou zdatnost hasičů. Disciplíny jsou v předepsaném pořadí bez stanoveného časového limitu.

Každý soutěžící musí nejprve rozvinout tři spojené požární hadice na délku pětapadesát metrů a následně dvě hadice sbalit do beden. Dále jsou disciplíny, které prověří fyzickou zdatnost.

30krát udeřit obouruční palicí v takzvaném hammer boxu, překonat dva metry vysokou bariéru, prolézt tunelem, přemístit 70 kilogramů těžkou figurínu do stanovené vzdálenosti a přenést vytyčenou trasou dva plné kanystry.

Pak musí soutěžící zdolat trať se dvěma přenosnými žebříky. Ty musí nejprve spojit a na konci tratě postavit do vyznačeného místa k lezecké stěně a proběhnout cílem,

popsal členění tratě velitel letištní hasičské jednotky kapitán Kamil Zelený.

Soutěž je náročná po všech stránkách, mnozí si sáhnou na dno svých vlastních sil. Je třeba síly, dynamiky, vytrvalosti a schopnosti pracovat se zakyseleným tělem. Stává se často, že se do nohou vyplaví při zátěži mnoho kyseliny mléčné, když soutěžící nedýchá správně.

To pak člověk cítí jako pálení nebo těžké a bolavé nohy, kterým nevládne. Proto na každého soutěžícího jeho kolegové při závodu křičí: „Dýchej, dýchej!“ Na dýchání je třeba se soustředit.

TFA je soutěž o rychlosti. Při záchranné akci je naopak potřeba všechno dělat s rozvahou. Soutěž TFA se koná jednou za rok. Loňský rok byli organizátory hasiči z Pardubic a příští rok se klání bude odehrávat ve Staré Boleslavi.

Ve Kbelích v soutěži jednotlivců zvítězil četař Josef Řeháček s časem 4:55. Ve družstvech se nejlépe umístili hasiči z Vojenské Hasičské Jednotky Týniště nad Orlicí.

Soutěž nabízí nejen poměření fyzické zdatnosti soutěžících. Jde zejména o skvělou atmosféru, která přátelské setkání drsných chlapů neodmyslitelně doprovází.

kpt. Zuzana Špačková
tiskový a informační důstojník 24. základny dopravního letectva
Sdílet