Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Trokavec cvičně hořel vepřín

Jednotky SDH z okolí Rokycan v Plzeňském kraji absolvovaly dne 12.4. 2009 cvičení s tématem likvidace požáru objektu bývalého trokaveckého vepřína a záchrany osob z něj.

Jednotky SDH z okolí Rokycan v Plzeňském kraji absolvovaly dne 12.4. 2009 cvičení s tématem likvidace požáru objektu bývalého vepřína a záchrany osob z něj.

Nápad na cvičení vznikl v hlavě Michala Lišky, velitele okrsku č.3 Mirošov z okresu Rokycany. Našel si objekt bývalého vepřína v obci Trokavec, proslulé možným umístěním amerického radaru protiraketového deštníku. Po obdržení souhlasu od majitele vepřína dále vše konzultoval s kolegy od HZS Pk stanice Rokycany. Následně dostal souhlas i od starostů obcí, kterých se cvičení týká a jejich jednotky se ho také zúčastní.

Když bylo vše připraveno ,,na papíře", zbývalo provést fyzickou přípravu cvičení. V areálu bývalého vepřína bylo postaveno několik dřevěných konstrukcí, představujících budovu a připravených na to, že budou hořet. Následně bylo ještě rozmístěno několik ,,hořlavých" předmětů po skutečném objektu bývalého vepřína jako např. autogen, benzínové kanystry a na závěr i figuranti. Tento objekt se zakouří pomocí dýmovnic.

Po zapálení dřevěných konstrukcí byl přes KOPIS vyhlášen poplach pro jednotky SDH Mirošov, Příkosice, Skořice a Trokavec. Při příjezdu první jednotky došlo na zapálení dýmovnic v objektu bývalého vepřína.

Jako první jednotka přijela ke cvičné události místní trokavecká s CAS 25, která začala s lokalizací ohně. První výjezd z Mirošova dorazil jako druhý s CAS 20 a pustil se do vyhledávání osob v objektu, hledání autogenní soupravy a kanystrů s benzínem. Zároveň s příkosickými dorazili i skořičští. Obě jednotky s CAS 25. Příkosičtí hasiči se napojili na trokavecké, které začali doplňovat a vystřídali je na proudech. Skořičtí začali s průzkumem budovy z druhé strany, aby mohla být provedena co nejrychlejší záchrana osob z objektu. Nakonec přijel i druhý výjezd z Mirošova s CAS 25, který jen doplňoval ostatní cisterny.

Po zachránění všech osob a vynesení nalezených nebezpečných předmětů jsme soustředili naše síly na dohašení všech ohnisek a rozebrání konstrukcí. Poté následoval úklid veškerých použitých prostředků zpět do vozidel a přesun k nedalekému rybníku, kde jsme doplnili všechny cisterny, provedli vyhodnocení cvičení a odebrali se na své základny.


Info a foto: Michal Liška, velitel okrsku č.3 Mirošov, okres Rokycany

Redakčně upraveno.

-wap-

Sdílet