Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

2. ročník soutěže TFA v Ústí nad Orlicí – vítězem je mistr Evropy Lukáš Novák

Sluníčko, výborná sportovní atmosféra, vyrovnané výkony, tak lze ve stručnosti popsat dnešní celostátní soutěž v nejnáročnějších disciplínách hasičského sportu v TFA, která se dnes, 25. dubna, konala na Andrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí. .

Sluníčko, výborná sportovní atmosféra, vyrovnané výkony, tak lze ve stručnosti popsat dnešní celostátní soutěž v nejnáročnějších disciplínách hasičského sportu v TFA, která se dnes, 25. dubna, konala na Andrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí. .

Sjelo se sem celkem 62 nejlépe fyzicky vybavených hasičů z celé České republiky. Ti se postupně přesvědčili, kde jsou hranice lidských možností. Soutěž pořádalo HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radko Martínka a starosty města Ústí nad Orlicí Richarda Peška.

Diváci povzbuzovali každého soutěžícího, když viděli, jak náročné disciplíny musejí závodníci překonat. Jednalo se o disciplíny, které se nejvíce blíží zásahové činnosti hasičů

A jaké byly jednotlivé disciplíny? Účastníci nejnáročnější soutěže po startu uchopili dvě nezavodněná vedení „B" i s proudnicemi a roztáhli je přibližně na 50 m, kde proudnice odložili na metu. Už při této první disciplíně se závodníci zapotili. Pořadatelé totiž oproti prvnímu ročníku jinak poskládali hadice a nejeden závodník měl problém hadice roztáhnout. Dále obouručním šestikilovým kladivem provedli závodníci 60 úderů do konstrukce „hammer boxu" střídavě nahoru a dolů. Dále museli překonat dvoumetrovou bariéru, transportovali po čtyřicetimetrové dráze 80 kg těžkou figurínu (úchopem obouruč zezadu – tzv. Raitekův úchop). Na dalším stanovišti museli hasiči uchopit dva 20kg barely, které přenesli na vzdálenost 20m do vyznačeného prostoru. A aby toho nebylo málo, tak nakonec je čekalo 183 schodů rozhledny Andrlův Chlum (asi 12.NP), kde se nacházel cíl této náročné soutěže.

K tomu hasičům ale nestačil sportovní oděv, ale naopak, aby to nebylo až tak ´jednoduché´, museli mít hasiči na sobě těžký zásahový oblek a dýchací přístroj na zádech a ještě masku na obličeji. Trať byla postavena pro jednoho soutěžícího, soutěžící startovali postupně v pětiminutových intervalech.

Zlatá medaile v kategorii do 40 let zůstává v Pardubickém kraji, získal ji Lukáš Novák (čas 157,05 s) z územního odboru Ústí nad Orlicí. Pro upřesnění, Lukáš Novák se v roce 2008 stal mistrem Evropy v disciplínách TFA. Druhé místo patří Milanu Pařilovi z HZS Vysočina (čas 163,39 s). Jako třetí doběhl S časem 163,47 s Zdeněk Koutník z HZS Praha.

V kategorii nad 40 let první místo obsadil Karel Hlava z HZS Pardubického kraje územního odboru Ústí nad Orlicí s časem 217,45 s. Druhé místo obsadil Pavel Havlena z HZS Vysočina. Všechny disciplíny zdolal za krásných 233,68 s.

V kategorii „C", tedy SDH se první umístil Marek Sádecký z SDH Česká Třebová – Parník s časem 167,94. Druhý skončil Jiří Mikulecký z SDH Sloupnice s časem 172,95 s. Bronzovou medaili v této kategorii si domů odváží Ladislav Mikulecký taktéž z SDH Sloupnice s časem 184,33 s.

Na start se letos postavila žena. Adéla Horáková z SDH Letohrad si vyzkoušela všechny disciplíny a také všechny bravurně zvládla za 519,48 s.

Výsledková listina ke stažení v příloze článku.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-miw-

Sdílet
Přiložené soubory
Startovni - vysledkova listina TFA 2009.xls zobrazit online XLS 51 kB